Τζο Κόκερ...σαν σήμερα έφυγε ένας θρύλος της ροκ

 O Joe Robert Cocker  γεννήθηκε στο Σέφιλντ της Βρετανίας στις 20 Μαΐου 1944  και έφυγε σαν σήμερα το 2014.  Κυκλοφόρησε περισσότερα από 40 άλμπουμ. Είχε μια ιδιαίτερη ικανότητα να διασκευάζει κομμάτια άλλων καλλιτεχνών.Έγινε ευρύτερα γνωστός στη Βρετανία και τον υπόλοιπο κόσμο όταν τραγούδησε το κομμάτι των Beatles «With a Little Help from My Friends»,  στο Φεστιβάλ του Γούντστοκ στις ΗΠΑ, το οποίο έγινε επιτυχία, καθώς εκτοξεύτηκε στο νούμερο ένα της λίστας με τα καλύτερα τραγούδια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπάρχουν διαφορετικά τραγούδια που ο καθένας θα θυμάται τον ερμηνευτή  με το ιδιαίτερο γρέζι όπως το:  ''You Can Leave Your Hat On ''  soundtrack στην κινηματογραφική ταινία ''9½ Εβδομάδες''. Ή το ''Up Where We Belong'' ένα ντουέτο με την Τζένιφερ Γουόρνς ...τραγούδι που κέρδισε Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού, αλλά και το βραβείο Γκράμι το 1983 ...φτάνοντας στις πρώτες θέσεις των αμερικάνικων τσαρτ. Το συγκεκριμένο τραγούδι  ήταν το soundtrack της ταινίας ''Ιπτάμενος και Τζέντλεμαν'' με τον Ρίτσαρντ Γκιρ. Μία από τις πιο επιτυχημένες διασκευές του ήταν το ''Unchain My Heart''... τραγούδι που γράφτηκε από τον Bobby Sharp και ερμήνευσε ο Ray Charles.

Το 2007 έλαβε τιμητικό βραβείο για τη συνεισφορά του στη μουσική, ενώ τιμήθηκε και  με το παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Δικαιωματικά χαρακτηρίστηκε ένας από τους θρύλους της ροκ.

Πηγή: Μουσικό Αλφάβητο

Δημοσίευση άρθρου: Δέσποινα Σιδέρη