Το ζήτημα δεν είναι να είσαι αιχμάλωτος. Το να μην παραδίνεσαι αυτό είναι... που λέει και ο αγαπημένος μου Χικμέτ

Μεγάλο το έργο που άφησε πίσω του ο γεννημένος στην Πάτρα, Θάνος Μικρούτσικος. Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από το φευγιό του. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στην Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο, αλλά είναι και απόφοιτος του μαθηματικού τμήματος του πανεπιστημίου Αθηνών. Αμφισβητήθηκε από κάποιους δημιουργούς, αλλά έγινε αποδεκτός από τον κόσμο, που λάτρεψε το έργο του. Συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου...αλλά και ανέξειξε πολλούς καλλιτέχνες.

Μέσα από τις συνθέσεις του έγινε ευρύτερα γνωστή η ποίηση του Νίκου Καββαδία. Μελοποίησε ακόμα Γιάννη Ρίτσο, Άλκη Αλκαίο, Κώστα Τριπολίτη, Κωνσταντίνο Καβάφη. Ο Γιάννης Ρίτσος υπήρξε ένας από τους  σημαντικούς σταθμούς στην καριέρα του, ο οποίος μεταξύ άλλων του είχε πει ''Θα σεβαστείς ό,τι γράφτηκε στο παρελθόν. Θα το περιέχεις, θα το αφομοιώσεις, αλλά δεν θα το μιμηθείς''.  Έντυσε μουσικά πολλά θεατρικά έργα...τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Για όποιον είχε τη χαρά να τον ακούσει από κοντά...δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει την ψυχή που έβαζε στο παίξιμό του.

 

 Βαθιά πολιτικοποιημένος ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική...άλλωστε πολλές συνθέσεις του αφορούν πολιτικό στίχο. Ήθελε ο ήχος του να είναι διαφορετικός, να μην θυμίζει τίποτα από το παρελθόν. Δύσκολο εγχείρημα, γιατί κάθε τι καινούργιο θέλει χρόνο για να γίνει αποδεκτό από το κοινό. Κι ο Θάνος Μικρούτσικος ήθελε την επικοινωνία με τους ανθρώπους...και το κατάφερε.

Κατάφερε ακόμα να διατηρήσει καλές σχέσεις και με τις δύο προηγούμενες συζύγους του. Την δεύτερη σύζυγό του ηθοποιό Ειρήνη Ιγγλέζη-παρόλο που είχαν χωρίσει χρόνια - ο Θάνος Μικρούτσικος συνέχιζε να την χαρακτηρίζει ως ''παντοτινά δικό του άνθρωπο''. Δυστυχώς έφυγε κι εκείνη από την ζωή, τον περασμένο Αύγουστο... (ήταν μια αξιόλογη ηθοποιός αλλά και μια γλυκύτατη κυρία).

 Σε ένα σημείωμά του μέσα από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν είχε γράψει μεταξύ άλλων...''Το ζήτημα δεν είναι να είσαι αιχμάλωτος. Το να μην παραδίνεσαι αυτό είναι... που λέει και ο αγαπημένος μου Χικμέτ''.Εννοώντας τον ποιητή Ναζίμ Χικμέτ αφού με τα  ''Πολιτικά τραγούδια'' σε ποίηση δική του και Βολφ Μπίρμαν, εμφανίστηκε επίσημα το 1975.

άρθρο: Δέσποινα Σιδέρη