Σαν σήμερα γεννήθηκε ''ο ποιητής των θαλασσών'' Νίκος Καββαδίας

Σαν σήμερα το 1910 γεννήθηκε ένας μεγάλος ποιητής, ο Νίκος Καββαδίας. Η θάλασσα υπήρξε πάντοτε η μεγάλη του αγάπη και την ύμνησε ιδιαίτερα. Θεωρήθηκε "ο ποιητής των θαλασσών".

Από τα πολλά ταξίδια που έκανε ως ασυρματιστής, στην πλειονότητά με φορτηγά πλοία, μετέφερε τις εικόνες του στα ποιήματα του, τα οποία έμειναν γνωστά κυρίως από τις μελοποιήσεις του Θάνου Μικρούτσικου. Ο πρώτος δάσκαλος για τον Νίκο Καββαδία υπήρξε ο συγγραφέας Παύλος Νιρβάνας. 

                               

Το 1929 μπαρκάρει για πρώτη φορά. Η πρώτη του ποιητική συλλογή εκδόθηκε το 1933 με τίτλο "Μαραμπού". Στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκεται στο αλβανικό μέτωπο και στη συνέχεια παίρνει μέρος στην αντίσταση.

Η δεύτερη ποιητική του συλλογή εκδίδεται το 1947 με τίτλο "Το Πούσι". Στην ποιητική του συλλογή το "Τραβέρσο"(την τρίτη κατά σειρά) όπως και στη δεύτερη... θα μπορούσαμε να πούμε ότι συναντάμε περισσότερα στοιχεία από την πολυσχιδή προσωπικότητα του ποιητή.

                                

 Σε μία συνέντευξή του- όταν ήταν στην Κύπρο- μίλησε για την χώρα, στην οποία και θεωρούσε ότι βρίσκονται οι καλύτεροι του φίλοι. Ο φόβος του ήταν να μην πεθάνει στη στεριά... όπως και συνέβη.

Ένα από τα αγαπημένα του ποιήματα ήταν  ''Ο ιδανικός και ανάξιος εραστής''  το οποίο είχε γράψει -όπως ο ίδιος εξομολογήθηκε - πριν αρχίσει να μπαρκάρει. 

          Άρθρο: Δέσποινα Σιδέρη