Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Δημήτρης Μητροπάνος...

Ο Δημήτρης Μητροπάνος ήταν τραγουδιστής όλων. Όπως είχε πει και ο Τάκης Μουσαφίρης, ο Μητροπάνος και να έβηχε, έβηχε ωραία! Μια μέρα σαν και αυτή , στις 2 Απρίλιου του 1948 γεννιέται ο σπουδαίος Δημήτρης Μητροπάνος! Ερμήνευσε χαρακτηριστικά τραγούδια σημαντικών στιχουργών και συνθετών. .Απεβίωσε στις  17 Απριλίου το 2012. Μεγάλωσε στην Αθήνα και η  σύζυγος ήταν η Βένια Μητροπάνου .

mitropanos.jpg

Γεννήθηκε στην Αγία Mονή, μια συνοικία έξω από τα Τρίκαλα -από την οποία καταγόταν η μητέρα του- στις 2 Απριλίου του 1948. Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, κατεβαίνει στην Αθήνα να ζήσει με τον θείο του στην οδό Aχαρνών. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο άρχισε να δουλεύει σαν τραγουδιστής. Στην ίδια ηλικία, έπειτα από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον οποίο γνώρισε σε μία συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του, στην οποία τραγούδησε, επισκέφτηκε την Κολούμπια.

Εκεί ο Τάκης Λαμπρόπουλος του γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα οποίο θα δουλέψει στα Ξημερώματα. Το 1967, ο Μητροπάνος ηχογραφεί τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι Θεσσαλονίκη. Είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού Χαμένη Πασχαλιά, το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Στην πορεία που χάραξε στο δρόμο του λαϊκού έντεχνου, το 1972 είναι ένας σημαντικός σταθμός: ο συνθέτης Δήμος Μούτσης και ο ποιητής-στιχουργός Μάνος Ελευθερίου κυκλοφορούν τον Άγιο Φεβρουάριο, με ερμηνευτές τον Μητροπάνο και την Πετρή Σαλπέα, σηματοδοτώντας ένα σταθμό στην ελληνική μουσική.

Τον Ιούλιο του 1999, ο Μητροπάνος και ο Μούτσης θα ξαναβρεθούν επί σκηνής στο Ηρώδειο με την Δήμητρα Γαλάνη και την σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου για δυο μουσικές βραδιές στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Οι συναυλίες αυτές ηχογραφούνται ζωντανά και κυκλοφορούν σε διπλό CD δύο μήνες αργότερα. Ακολουθούν Ο Δρόμος για τα Κύθηρα του Γιώργου Κατσαρού και Τα συναξάρια του Γιώργου Χατζηνάσιου, έργα υψηλής ποιότητας αλλά και μεγάλης απήχησης στην ελληνική κοινωνία.

“…Την αγαπάω αυτή τη δουλειά. Δε μπορώ να πετάω λουλούδια στον έναν, να μου μιλάει ο άλλος, να χαιρετάω τα πρώτα τραπέζια, να αρχίσω τα χειροφιλήματα. Βγαίνω να τραγουδήσω για όλους….”

 

Πηγή : escapemedia.gr

Επιμέλεια δημοσίευσης : Καρυδάκη Νικολέτα