Αξιοθέατα ή Χωματερες?

Χθές έτυχε να είμαι απο τους λίγους Θεσσαλονικείς που δεν πήγαν σε κάποιον κοντινό προορισμό για μια τελευταία βουτιά. Μιλώντας με ένα κοντινό μου άτομο που είχε ξεμείνει και αυτό στην πόλη, αποφασίσαμε να βρεθούμε και να κάνουμε μια βόλτα στην Άνω Πόλη  για να δούμε τα αξιοθέατα. Το σημείο συνάντηση μας ήταν οι κήποι του Πασά, ένα απο τα πιο ωραία αξιοθέατα της πόλης

 

kaka1.jpg

 

 

Φτάνοντας εκεί λίγο πιο νωρίς από το ραντεβού που είχα έκανα μια βόλτα για να ξαναδώ τα αξιοθέατα και να βγάλω κάποιες φωτογραφίες. Βγάζοντας τις, έβλεπα οτι κάτι με ενοχλεί μέσα στο κάδρο της φωτογραφίας, και αυτό δεν ήταν παρα μόνο τα μικρά σκουπίδια που υπήρχαν εκεί διασκορπισμένα σε όλη την περιοχή. Αφότου πέρασε λίγο η ώρα ήρθε και το άτομο που είχαμε ραντεβού και ξεκινήσαμε να ανηφορίζουμε προς τον πύργο του Τρυγωνίου, για να αγναμτεύσουμε την ωραία θεα της πόλης.

 

 

kaka2.jpgkaka3.jpg

 

 

Φτάνοντας εκεί στα πρώτα σκαλοπάτια που υπάρχουν για να ανέβεις προς τον πύργο του τρυγωνίου, πέρα των τείχων και της ωραίας θέας που ξεκινάς να βλέπεις ,βλέπεις επίσης κι ένα σωρό σκουπίδια περιμετρικά τους τείχους, αλλά και πάνω σε αυτό. Φυσικά κάποιος θα αναρωτηθεί μα δεν υπάρχουν κάδοι εκεί? Και φυσικά υπάρχουν και όσο πιο πάνω ανεβαίνεις τόσο πληθαίνουν, αλλά ελάχιστοι κάνουν τον κόπο να πάνε να τα πετάξουν εκεί. Πάντως όσο πλησιάζεις τον πύργο του τριγωνίου η κατάσταση δεν είναι η ίδια, γιατί τα σκουπίδια λιγοστεύουν, αλλά το κακό είναι οτι συνεχίζουν να υπάρχουν.

 

kaka4.jpg

kaka5.jpg

 

Αφού πέρασε λίγο η ώρα και με τα συναισθήματα μας να είναι λίγο ανάμεικτα λόγω της κατάστασης που αντικρίσαμε, είπαμε να ανηφορίσουμε προς το τελευταίο μνημείο της περιοχής που είχαμε σκοπό να επισκεφθούμε, τις φυλακές του Γεντί Κουλέ. Αφού περάσαμε απο τις γειτονίες που υπάρχουν επί της Επταυργίου και της πλατείας των Αγιών Αναργυύρων, φτάνουν στην Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης (όπως την έλεγαν κάποτε οι Θεσσαλονικείς) στις φυλακές του Γεντί Κουλέ. Όσο περιποιημένο είναι το εσωτερικό του μνημείου άλλο τόσο δεν είναι ο εξωτερικός χώρος. Κάναμε μια βόλτα περιμετρικά του μνημείου και ήταν η ίδια κατάσταση με τα άλλα δύο , κυρίως απο την πλευρά που είναι ένα μικρό μέρος του τείχους με θέα την δυτική Θεσσαλονίκη.

 

kaka6.jpg

 

 

Σε αυτό το σημείο μέχρι πρότεινος δεν υπήρχε ούτε για δείγμα ένας κάδος σκουπιδίων και για να πετάξεος τα σκουπίδια σου έπρεπε να πας στο πλησιέστερο κεντρικό σημείο της περιοχής. Πρόσφατα κάποια αρμόδια αρχή  αποφάσισε να βάλει  έναν κάδο, αλλά με την πολυκοσμία που έχει το σημείο γεμίζει στο άψε σβήσε.

 

kaka7.jpg

 

Επειδή υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που αγαπάνε τα μνημεία της πόλης μας και θέλουν όσο γίνεται πιο καθαρά  και έχουν αγανακτήσει με όλη αυτή την κατάσταση, έγραψαν σε ένα κεντρικό σημείο του μνημείου "Σε παρκαλώ μην αφήνεις σκουπίδια".

 

kaka8.jpg

 

 

Τελειώνοντας την βόλτα μας σιγά σιγά αρχίσαμε να παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής, με τα συναισθήματα να είναι ανάμεικτα και οι σκέψεις μας πολλές. Αλλά μια απο τις σκέψεις που με τριγυρνούσε πιο πολύ ήταν ποίος φταίει για όλα αυτά? Η έλλειψη παιδείας που έχουμε ως λαός? Το κράτος με όλους τους αρμόδιους φορείς που δεν φροντίζουν  να υπάρχουν περισσότεροι κάδοι και περισσότεροι υπάλληλοι καθαριότητας για να φροντίζουν εκτός απο τα τουριστικά μέρη και τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης?? Ας είναι αυτό το ερώτημα μια αφορμή για προβληματισμό απ' ολους εσάς που θα διαβάσετε αυτό το άρθρο.

 

Επιμέλεια αρθρου : Κακαβαλάδης νικόλας 

Φωτογραφική επιμέλεια : Κακαβαλάδης Νικόλας