Μοναξιά & Αυτογνωσία

 

 

Η ζωή είναι μια άβυσσος γεμάτη σταυροδρόμια και κάθε σταυροδρόμι της μια επιλογή, ένα όνειρο που εμείς οι θαλασσοδαρμένοι καλούμαστε να του δώσουμε σάρκα και οστά, και με οδηγό την επιθυμία να κατακτήσουμε ένα μικρό κομμάτι της, να ανοίξουμε νέους ορίζοντες και να αποκτήσουμε καινούριες εμπειρίες στα αχαρτογράφητα νερά της, πλανεμένοι από την πολυχρωμία του βυθού και της ποικιλομορφίας της.

Έτσι, αποκαμωμένοι από τον φόβο της αποτυχίας και του κυριολεκτικού και μεταφορικού θανάτου, γαντζωνόμαστε σαν κάβουρες από τα ρούχα των συνοδοιπόρων μας, βαφτίζουμε τα δικά μας θέλω δικά τους και το αντίστροφο, τους μιμούμαστε σαν να είμαστε ακόμη βρέφη, ζητάμε συνεχώς τις συμβουλές και την άδειά τους, τη συμπαράσταση, την κατανόησή τους, και κάπως έτσι αναλαμβάνουμε τον ρόλο του θύματος ή του θύτη, τυφλωμένοι από το σκοτάδι της ενέργειας που ρέει άφθονη ολόγυρά μας.

Από την άλλη, υπάρχουν και αυτοί οι ''έφηβοι'' που η ίδια η άβυσσος τους υποχρεώνει να μείνουν μόνοι κάνοντας τα πρώτα, δειλά τους βήματα, για να έρθουν σε επαφή με τον πυρήνα της φωτιάς που σιγοκαίει μέσα τους, να ανακαλύψουν ποιοι είναι και ποιος ο σκοπός της ζωής τους.

Όσοι από αυτούς δεν τρομάξουν, αποκτούν συνείδηση του εαυτού τους και τον διαχωρίζουν από το προφίλ που δημιούργησαν, αυτό που βγαίνει προς τα έξω με σκοπό την επιβίωση, καταπιέζοντας την πραγματική τους υπόσταση, και συνειδητοποιούν ποιοι πραγματικά είναι, ξεκινώντας από την αρχή το ανεξάρτητο ταξίδι τους, σεβόμενοι τη διαφορετικότητά στις μάσκες των άλλων, ενώ κατανοούν πως ο καθένας από εμάς χρειάζεται τον χώρο και τον χρόνο του για να αποκτήσει αυτογνωσία. Αυτές οι ψυχές βρίσκονται ανάμεσά μας, είναι αυτές που δάκρυσαν, πένθησαν, πόνεσαν για να βρουν την αλήθεια τους, μα δεν τρέμουν πια τη μοναξιά, γιατί διδάχτηκαν πως αυτή είναι ο καλύτερός τους φίλος. 

Σε αυτό το σύντομο ταξίδι όμως, συναντάμε και ανθρώπους που γεννιούνται δεινοί κολυμβητές, ατρόμητοι στους κινδύνους που παραμονεύουν σε κάθε σημείο της αβύσσου, γενναίες ψυχές και ώριμες, που δε φοβούνται το σκοτάδι ούτε στέκονται θαυμάζοντας τις ίδιες τους τις παραισθήσεις, διότι έχουν το θάρρος να κοιτούν βαθιά μέσα τους και να ανακαλύπτουν μόνοι την ουσία των καταστάσεων που βιώνουν, γυρεύοντας τη δική τους αλήθεια που δεν είναι άλλη από την ενότητα όσων ιδιοτήτων μοιάζουν αντίθετες.

Άνθρωποι που δεν μπαίνουν σε καλούπια, που ρισκάρουν να τσαλακωθούν, που δε φοβούνται μήτε τη νίκη μήτε την ήττα τους, διότι δε θέλουν να πια να συμμετάσχουν σ' ένα ανούσιο παιχνίδι, που έχουν τη δύναμη να διαλέξουν τους συνοδοιπόρους τους ή να πορευτούν μόνοι, αλλάζοντας πολλές φορές την πορεία που χάραξαν, δίχως να γίνονται έρμαια της επιθυμιών τους.

Άνθρωποι που δεν κοιμούνται ζώντας στα φαινομενικά όμορφα όνειρά τους αλλά εμπνέονται και εμπνέουν τον κόσμο γύρω τους να υψώσουν τα μάτια στο Φως που βρίσκεται στην επιφάνεια της ''φυλακής'' τους, γιατί γεύτηκαν τη μοναξιά και κατάλαβαν πως δεν είναι μόνοι, αφού σε αυτόν τον χυλό της ενέργειας του βυθού είμαστε όλοι ένα σώμα και έχουμε τη δύναμη να αναρριχηθούμε, αρκεί να θελήσουμε και να σπάσουμε τις αιώνιες αλυσίδες μας.

 

Εσύ σε ποια κατηγορία ανήκεις;

 

 

Συντάκτης: Ελένη Αποστολάτου

 

 

Ακόμα, στην δύσκολη εποχή που περνάμε, ο εθελοντικός σύλλογος Λα Φαμίλια Παιδί, σε καλεί να μας προσφέρεις και εσύ, από το περίσσευμά σου. Έχουμε ανάγκη από τρόφιμα (όσπρια, ζυμαρικά, κονσερβοποιημένες συσκευασίες, γάλατα, και είδη πρώτης ανάγκης, χαρτικά είδη, καθώς είδη υγιεινής) για να τα μοιράσουμε στις 150 οικογένειες του συλλόγου μας που μας έχουν ανάγκη... λόγω της καραντίνας ακόμα έχεις την δυνατότητα να μας ενισχύσεις οικονομικά, αγοράζοντας εμείς τα πράγματα που θα μας έστελνες! Καυκάσου 25 Κορυδαλλός 18121. Τραπεζικός λογαριασμός ΠΕΙΡΑΙΩΣ : 5105 0933 6476 IBAN: GR13 0172 1050 0051 0509 9336 476 FB: LA FAMIGLIA RADIO- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ WEB Επίσης ζητάμε εθελοντές Γραφίστες-photoshop καθώς και αρθρογράφους! Ακόμα και για να ασκήσετε την πρακτική σας (εξ αποστάσεως) θα ήταν μεγάλη βοήθεια για το έργο μας.