Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ, ΟΥΤΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ.

Το έχουν οι άνθρωποι αυτό μάτια μου. Μπερδεύουν τον έρωτα με την ιδιοκτησία. Την αγάπη με την ανταλλαγή. Ανταλλαγή συναισθημάτων λες και είναι προϊόντα.

received.jpegΣου δίνω ένα κιλό ζάχαρη και μου δίνεις μισό κιλό μέλι.

- Και γιατί μισό και όχι ένα. Αφού εγώ ένα σου έδωσα;
- Ναι αλλά το μέλι που σου δίνω αξίζει πιο πολύ από τη ζάχαρη.
- Ναι αλλά εγώ με τη ζάχαρη σου έδωσα και καφέ.

Και πάει λέγοντας. Και κάπου εκεί αρχίζει το αλισβερίσι. Το "τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, πόσο το λαδόξυ0δο". Για αυτό και γεμίσαμε με σχέσεις που διαλύονται εις τα εξ ων συνετέθη.

Και ξεχνάμε έναν από τους βασικούς κανόνες σε αυτό το παιχνίδι.
Όταν αγαπάς κάποιον αληθινά, αποδέχεσαι ότι ο κόπος να τον αγαπάς, αξίζει τον πόνο να τον χάσεις.

Δεν μετράς, ούτε ζυγίζεις. Δεν δίνεις για να πάρεις, δεν προσφέρεις για να σου πουν μπράβο ούτε να σε χειροκροτήσουν.  Αγαπάς και προσφέρεις γιατί θες. Γιατί αυτό λέει η καρδιά σου να κάνεις. Γιατί απλά πιστεύεις σε αυτό που ζεις. Και θες να το ζήσεις με όλο σου το είναι. Χωρίς να σε νοιάζει αν και τι θα πάρεις πίσω. Ουτοπικό θα βιαστείς να πεις. Και γιατί να το κάνω εγώ αφού δεν το κάνει ο άλλος, θα σκεφτείς.  Και μετά θα βιαστείς να χαρακτηρίσεις όσους το κάνουν σαν;;; Σαν αθεράπευτα ρομαντικούς; Σαν χαζούς; Σαν εύκολα διαχειρίσιμους;

Και κάπως έτσι δημιουργείς, άθελά σου ή ηθελημένα κατηγορίες. Δυο ταχυτήτων άνθρωποι. Οι έξυπνοι, που το πιο πιθανόν να έβαλες και εσένα σε αυτή την κατηγορία, και οι «άλλοι».
 

Σωστά τα λέω; Θα εκπλαγείς όμως αν σου πω, ότι εσύ τελικά είσαι ο μεγάλος χαμένος; Ότι ίσως τελικά να μην είσαι και τόσο έξυπνος; Μα γιατί;; Γιατί πολύ απλά δεν ένιωσες, το τι μπορεί να σου προσφέρει το να αγαπάς. Αληθινά. Άνευ όρων. Το να δίνεις. Έτσι απλά.

Να είσαι έτοιμος να χάσεις τα πάντα για να μην χάσεις αυτόν τον ένα και μοναδικό από τη ζωή σου.

Το τραγούδι "Θέλει μαγκιά" το έχεις ακούσει; Αν όχι, κάνε την χάρη στον εαυτό σου και άκουσέ το. Αν ναι, κάνε την χάρη σε μένα και πρόσεξε καλά τους στίχους. Μέσα σε λίγες στροφές κρύβεται το νόημα της αγάπης.

Ripo.jpegΘέλει μαγκιά για ν' αρνηθείς της σιγουριάς τα κυβικά, για έναν έρωτα να πεις εγώ θα ζω με δανεικά. Θέλει μαγκιά για να δοθείς σε ένα πάθος δυνατό μα εσύ μωρό μου δεν διαθέτεις απ' αυτό.
Θέλει μαγκιά να μπορέσεις να δεις τη ζωή καθαρά και να πεις γεια χαρά
σ' ότι σε δένει, σε κρατάει στη γη και δε σ' αφήνει να πετάς σαν πουλί.

Δεν σε νοιάζει αν θα πάρεις. Ούτε τι θα πάρεις. Το μόνο που έχει αξία είναι να το ζήσεις. Απλά και ξεκάθαρα.

Αν δεν μπορείς, δεν θες, δεν είσαι σε θέση να καταλάβεις ότι η αγάπη δεν είναι ιδιοκτησία, ούτε ανταλλαγή τότε καλύτερα κάτσε στα αυγά σου.

Δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρείς τον άλλον. Ούτε να τον μπλέξεις σε ένα «αγάπης αγώνα άγονο»

Άστον να κάνει μια διαφορετική από εσένα επιλογή. Κάποιον που πιθανώς να σκέφτεται όπως ο ίδιος. Και εσύ απλά προχώρα παρακάτω και ποιος ξέρει ίσως να βρεις τον τέλειο «έμπορο» που θες, στο επόμενο στενό.

 

Επιμέλεια άρθρου: Μαριλού Λεονάρδου