Τα φετινά Χριστούγεννα....

Σε λίγες μέρες όπως όλοι γνωρίζουμε έρχονται οι άγιες μέρες των Χριστουγέννων ,οι όποιες είναι φέτος λίγο διαφορετικές από ότι τις φανταζόμασταν λόγο της πανδημίας που επικρατεί σε όλο το πλανήτη . Η περίοδος των Χριστουγέννων κρύβει μια μαγεία με πολλά φανερα,αλλα και κρυφά νοήματα ,στα όποια εμείς οι ενήλικες δεν δίνουμε και τόσο σημασία σε αντίθεση με τα παιδιά τα όποια αντλούν πληροφορίες χωρίς να τις γνωρίζουν .

Christmas.jpeg

Τα Χριστούγεννα είναι μια καλή στιγμή προσωπικά θα έλεγα ότι είναι η ιδανικότερη στιγμή να αναζητήσουμε τα συναισθήματα μας θεωρό ότι υπάρχουν κάποια σημεία τα όποια αξίζει να σταθούμε όπως είναι το νόημα του δίνω (πρόσφορα) μια από τις πιο βαθιές έννοιες των Χριστουγέννων είναι η ανιδιοτελής αγάπη και προσφοράς ,φροντίδας και παροχής υλικών και συναισθηματικών αγαθών προς τος συνάνθρωπο είναι μια έννοια όπου οι ρυθμοί τις καθημερινότητας δεν μας το επιτρέπουν να τις ακολουθήσουμε .μέσα όμως από την πρόσφορα μπορούμε να ακολουθήσουμε και να βελτιώσουμε πτυχές τις προσωπικότητας μας και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό και <χρήσιμο >μάθημα γεια τα παιδιά.

Fatni.jpg

Μέσα λοιπόν σε αυτά τα πλαίσια έγκειται και η έννοια της φιλανθρωπίας σε ίσως λιγότερους τυχερούς συνανθρώπους μας ,θα ήταν πολύ όμορφο να μιλαγαμε για το συναίσθημα του "δίνω" χωρίς να περιμένω αντάλλαγμα και αυτό το βλέπουμε στην γέννηση του Χριστού, όπου οι απλοί βοσκοί παραχώρησαν καταφύγιο και ζεστασιά στο Χριστο,κατι απλό μα όμως τόσο σπουδαίο. Ένα άλλο νόημα το οποίο θα πρέπει να σταθούμε είναι το νόημα του< παίρνω >το κοινό γα όλους μας <δώρο>! Τα παιδιά αλλά και εμείς οι μεγάλοι είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το δώρο δεν είναι ανταλλακτική αξία, αλλά προσφέρεται από καρδιάς και συμβολίζει την έμπρακτη αγάπη προς το συνάνθρωπο. Δεν υπάρχει πιο ισχυρό παράδειγμα , από αυτό των 3 μάγων ,που έφεραν τα δώρα στο Χριστό και δεν περίμεναν αντάλλαγμα, αλλά αντίθετα η πράξη τους ήταν από μονή της ανιδιοτελής .

Agios.jpg

 

Ποιος άνθρωπος δεν ξέρει και δεν συνδέει τα Χριστούγεννα με τον αγαπημένο Αγιο όλων μας τον Άγιο Βασίλη ; Ποσά άτομα όμως γνωρίζουν το τι κρύβεται πίσω από τον Άγιο Βασίλη? Κρύβεται ένα τεράστιο φιλανθρωπικό πρόσωπο . Στον δυτικό κόσμο η φιγούρα του Άγιου είναι βασισμένη στη ζωή του Άγιου Νικολάου ,που δώρισε στους φτωχούς μια τεραστία κληρονομία , ενώ στην χωρά μας βασίζετε στον Μέγα Βασίλειο από την Καισαρεία ,ο όποιος άφησε πίσω του ένα μεγάλο φιλανθρωπικό έργο . Τα φετινά λοιπόν Χριστούγεννα ας είναι μια νέα αρχή για όλους μας, μέσα από μια εσωτερική ενδοσκόπηση και ας είναι οδηγός στο να δούμε τον κόσμο με αλλά ματιά γεμάτα από αγάπη ,ανθρωπιά και προσφορά προς τον συνάνθρωπο μας αλλά όχι για τις μέρες αυτές των εορτών αλλά ΠΑΝΤΑ .Το πνεύμα των Χριστουγέννων ας γίνει το άστρο όπου θα μας καθοδηγήσει στην υπόλοιπη ζωή μας .

Καλές γιορτές……..

Επιμέλεια άρθρου: Δημήτρης Σκυριανός Επιμέλεια φωτογραφιών: Καρυδάκη Νικολέτα