Αντικριστά... με την συγγραφέα Λαμπρινή Μηνά.

Μεγάλη η χαρά και η τιμή, ειδικά όταν έχεις απέναντι σου, μια νέα καταξιωμένη αστυνομικό και συγγραφέα, που δέχεται να αφιερώσει μέρος απ' τον πολύτιμο χρόνο της, για μια χαλαρή συζήτηση. Ο λόγος για την Λαμπρινή Μηνά και με αφορμή το υπέροχο βιβλίο της που αξίζει κανείς να αποκτήσει για την συλλογή του, Όνειρα_στον_φεγγίτη, απ' τις εκδ.Ζενίθ.

Βιογραφικό:

Η Λαμπρινή Μηνά γεννήθηκε το 1977, στον Πύργο Τρικάλων.Το 1999 αποφήτησε απ' την σχολή αστυφυλάκων και έκτοτε υπηρετεί σε διάφορες Υπηρεσίες της Αττικής. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο αγοριών. Από μικρή της άρεσαν τα νοερά ταξίδια, μέσα από τις σελίδες των βιβλίων. Κάποια στιγμή αντέστρεψε τους ρόλους και χάραξε με πένα και χαρτί τις δικές τις διαδρομές, με την προσδοκία οποίοι θελήσουν να ταξιδέψουν, να το απολαύσουν!

                         -----

- Πότε άρχισε να κυλά στις φλέβες σου το μικρόβιο της συγγραφής.

   Στις μνήμες του εαυτού μου, που μπορώ και ανακαλώ, με θυμάμαι να έχω πάντα ένα βιβλίο στα χέρια. Δεν είχα φανταστεί το εαυτό μου να γράφω και όταν αυτό συνέβη ως εκτόνωση συναισθημάτων του πόνου για την ιστορία της τραγικής απώλειας δυο φιλενάδων μου, αυτό αποτέλεσε το εφαλτήριο του δικού μου ταξιδιού στο ταξίδι της συγγραφής.

- Πως βλέπεις την ανταπόκριση του κόσμου; Και πως νιώθεις όταν συνομιλείς με αναγνώστες σου;

   Ο κόσμος ανταποκρίνεται στο κάλεσμα το δικό μου, καθώς και των άλλων νέων συγγραφέων, μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε τα πρώτα βήματα μας, μας διαβάζει. Φυσικά και χαίρομαι να συνομιλώ με αναγνώστες, μου μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους, , αποζητώ την κριτική τους και την αφουγκράζομαι, με κάνει καλύτερη.

- Είσαι γυναίκα, σύζυγος, μητέρα, αστυνομικός και συγγραφέας;

   Η γυναίκα στη σύγχρονη κοινωνία καλείτε να ανταπεξέλθει σε περισσότερες από μία ιδιότητες. Ρίξε μια ματιά γύρω σου, η μάνα σου, η γιαγιά σου, η αδερφή σου, η φίλη σου, όλες τους θεμέλιοι λίθοι της κοινωνίας, με πολλαπλούς ρόλους στηρίζουν και στέκονται ισάξια πλάι στον άντρα, όχι πίσω, προσφέρουν τα μέγιστα στην πατρίδα, στην κοινωνία, στους θεσμούς της. Αυτή είναι η γυναίκα, αυτή είσαι εσύ, αυτή είμαι εγώ.

- Εμπνεύστηκες το βιβλίο σου, από ένα παλιό κτίριο στα Τρίκαλα σωστά; Πες μας λίγα λόγια...Τι το ξεχωριστό είχε αυτός ο φεγγίτης και πόσο καιρό σου πήρε για να ολοκληρώσεις το βιβλίο σου;

   Το βιβλίο μου΄΄ Όνειρα στον φεγγίτη΄΄ είναι εμπνευσμένο πράγματι από ένα σπίτι με φεγγίτη στον τόπο που μεγάλωσα τα Τρίκαλα. Δεν ήταν απλά η εικόνα του φεγγίτη που ήταν πρωτόγνωρη για τα μάτια μου, μα και η ιστορία εκείνων των ανθρώπων που ζούσαν σε εκείνους τους τοίχους και κάτω από το φως του που με είχε συνεπάρει. Μια ιστορία που σε ένα χρόνο κατάφερα να αποτυπώσω στις σελίδες του βιβλίου μου.

- Ποιες οι εντυπώσεις των οικείων σου;

   Στο άκουσμα της έκδοσης του, η έκπληξη των δικών μου ανθρώπων ήταν η πρωταρχική αντίδραση, ακολούθησε η αρωγή και στήριξή τους σε όλο αυτό το μεγάλο βήμα μου.

- Στο δύσκολο αυτό επάγγελμα, υπήρχε κάποια υπόθεση που σου έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη;

  Υπήρχε κάποτε μια υπόθεση με ένα εγκαταλειμμένο παιδάκι που βρέθηκε στο δρόμο και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Παίδων, γιατί ήταν εμφανώς υποσιτισμένο και ταλαιπωρημένο, τραγικές ιστορίες που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.

- Έχεις σκεφτεί να περάσεις και στην αστυνομική συγγραφή;

   Και βέβαια, κάποια στιγμή θα ξετυλίξω το αστυνομικό μου δαιμόνιο.

- Υπάρχει ελεύθερος χρόνος για μια πολυάσχολη γυναίκα σαν εσένα και αν ναι πως προτιμάς να τον αξιοποιείς;

   Ελεύθερος χρόνος…λίγος και ποιοτικός, αναλώνεται στη συγγραφή και στον παραδοσιακό χορό, για να μην ξεχνάμε και τις ρίζες μας, την καταγωγή μας!

- Οικογένεια σημαίνει;

   Αξία ανεκτίμητη.

-Συγγραφικά πως σας βρίσκουμε αυτή την περίοδο;

   Κρατώ στα χέρια μου τα Όνειρα στον Φεγγίτη από τις εκδόσεις ΖΕΝΙΘ και συνεχίζω να κάνω όνειρα πως όταν ο εφιάλτης της πανδημίας τελειώσει θα βρεθούμε αγκαλιά να υποδεχτούμε το νέο μου βιβλίο.

- Η ώρα της ανάκρισης λοιπόν έφτασε. Αγαπημένο φαγητό, χόμπι, αγαπημένος προορισμός, αγαπημένο χρώμα;

   Αγαπημένο φαγητό ψαρόσουπα, μου αρέσει ο χορός, αγαπημένος προορισμός δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τα μαγευτικά Τρίκαλα και αγαπημένο χρώμα το χαρούμενο και αισιόδοξο κίτρινο, αυτό που με το ξημέρωμα του ήλιου αγκαλιάζει την πλάση.

- Τι σε γοήτευσε στον χώρο των ένστολων και αποφάσισες να μπεις σε αυτόν τον κλάδο και αν υπήρχε ίση αντιμετώπιση (αφού κάποιοι τον θεωρούν ακόμα ανδροκρατούμενο);

   Η αγάπη για το λειτούργημα της Αστυνομίας και η γοητεία της στολής ήταν ικανά να με οδηγήσουν στους κόλπους της. Η γυναίκα χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης μες στο Σώμα, έχει κερδίσει τη θέση της και αποδεικνύει καθημερινά την αξία της.

- Μελλοντικά πως βλέπεις τη Λαμπρινή; Τι ονειρεύεται και τι προσδοκά;

   Αυτό που εύχομαι είναι να έχουμε υγεία, μόνο έχοντας αυτό το αγαθό μπορούμε να ονειρευόμαστε και να καταφέρνουμε τους στόχους μας. Και ο δικός μου στόχος είναι να με αξιώνει ο Θεός να γράφω όμορφα βιβλία που να αγγίζουν τις καρδιές των αναγνωστών, μια μικρή ανάπαυλα από σκοτούρες και προβλήματα, βιβλία που θα αγαπιούνται!

- Σημεία πωλήσεις του βιβλίου σου;

   Τα σημεία πώλησης του βιβλίου είναι το E-Shop του εκδοτικού οίκου Ζενιθ https://www.ekdoseiszenith.gr/p/oneira-ston-feggiti-lamprini-mina/ Τα Public και όλα τα βιβλιοπωλεία.

- Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την όμορφη συνέντευξη. Ήταν χαρά και τιμή που σε γνώρισα καλύτερα. Συγχαρητήρια και πάλι και καλή σταδιοδρομία, με επιτυχίες και ως ένστολη και ως συγγραφέας!

   Και εγώ ευχαριστώ πολύ. Καλή συνέχεια, με υγεία και υπομονή, για όλο τον κόσμο!

 

         🖋️ Ιωάννα Κανελλοπούλου