Αντικριστά... Συνέντευξη με την ποιήτρια/ συγγραφέα Νόρα Ξένου.

Είναι νέα, ταλαντούχα και σπάνια δίνει συνεντεύξεις. Ο λόγος για την ποιήτρια/συγγραφέα Νόρα Ξένου, που μου παραχώρησε μία φιλική συνέντευξη και μιλάει για για την ίδια και την αγάπη της στην ποίηση.

- Πότε άρχισε να κυλά στις φλέβες σου το μικρόβιο της συγγραφής;

Νόρα: Ανέκαθεν μου άρεσε να διαβάζω πολύ!!! Κυρίως μυθιστορήματα. Έπλαθα εικόνες μέσα από τις αναγνώσεις ... μου δημιουργούσαν συναισθήματα. Αυτό λοιπόν δεν άργησε να αποτυπωθεί και στο χαρτί. Ξεκινώντας από ένα απλό προσωπικό μου ημερολόγιο από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, συνεχίζοντας σε ταξιδιωτικές εμπειρίες και βιογραφίες σπουδαίων καλλιτεχνών μας.

-Γεννήθηκες και ζεις στην Θεσσαλονίκη. Θα την άλλαζες με κάποια άλλη πόλη;

Νόρα: Η Θεσσαλονίκη είναι λατρεμένη μου πόλη!!! Την αγαπώ!!! Νιώθω τυχερή που ζω εδώ!!! Απολαμβάνω καθημερινά τις βόλτες στην παραλία!!! Όχι, δεν μπορώ να με φανταστώ να ζω κάπου αλλού, νιώθω πως είμαι γεννημένη γι’ αυτή την πόλη.

- Μια χαρακτηριστική στιγμή των παιδικών σου χρόνων;

Νόρα: Έχω ιδιαίτερη αδυναμία στον πατέρα μου και δεν θα ξεχάσω τους κρύους μήνες όταν με πήγαινε τα πρωινά στο σχολείο, θέλοντας με κάποιο τρόπο να με κάνει να νιώσω ζεστή, έπαιρνε το χεράκι μου μέσα στη δική του χούφτα και το έβαζε στην τσέπη του. Μια όμορφη τρυφερή στιγμή, γεμάτη προστασία, ασφάλεια και αγάπη.

- Τι είναι αυτό που εμπνέει την Νόρα;

Νόρα: Το κάθε τι με εμπνέει.... ότι ακούσω, ότι δω, ότι ζω, μια ανάμνηση, μια φωτογραφία, οι επιθυμίες, οι ανησυχίες, αλλά και τα όνειρα που κάνω.

- Πότε κυκλοφόρησε πρώτη σου ολοκληρωμένη δουλειά και πως ένιωσες;

Νόρα: Η πρώτη μου ολοκληρωμένη δουλειά είναι πριν από 9 μήνες με το βιβλίο μου «Μοναχική Αναζήτηση» από τις εκδόσεις Όστρια… Όταν πήρα στα χέρια μου το βιβλίο ένιωσα απίστευτη συγκίνηση. Το ξεφύλλιζα και καθώς διάβαζα κείμενα μου θυμόμουν ακριβώς την στιγμή που τα έγραφα… σε άλλα χαμογελούσα και σε άλλα είχα δάκρυα στα μάτια. Το βιβλίο αυτό το νιώθω σαν παιδί μου. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τον κόσμο που το αγκάλιασε και εξακολουθούν με αμείωτο ενδιαφέρον να του δίνουν αγάπη.

- " Μια κραυγή από Αναστεναγμούς", ή "Άδειες λέξεις σε όνειρα γεμάτα"; Το ένα θα μπορούσε να είναι συνέχεια του αλλού;

Νόρα: Φυσικά και θα μπορούσε καθώς όλα μου τα κείμενα, ως επί τω πλείστον, εξυμνούν τον έρωτα.

- Ποιήματα σου έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικές ποιητικές συλλογές;

Νόρα: Ναι βέβαια, είχα τη χαρά και την τιμή να δημοσιευθούν κείμενα μου σε τρία ανθολόγια. Στο "Ποίηση. Ένας δρόμος προς το όνειρο. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΘΗΝΑ" . και σε δύο ανθολόγια από τη σελίδα του έρωτα το κόκκινο... το πρώτο με τον τίτλο "του έρωτα το κόκκινο" και το δεύτερο που πριν λίγες μέρες εκδόθηκε το "τεχνών συναπαντήματα" από τις εκδόσεις Όστρια.

- Ο έρωτας και η συντροφικότητα τι ρόλο παίζουν στη ζωή σου;

Νόρα: Πρωταρχικό ρόλο. Ο έρωτας είναι ζωή και πηγή έμπνευσης. Έρωτας υπάρχει με ότι καταγίνομαι και με ενθουσιάζει. Όσο για τη συντροφικότητα είναι η δύναμη μου. Και είμαι τυχερή που εδώ και πολλά χρόνια είμαι μαζί με τον άνθρωπο μου ακόμα ερωτευμένη.

- Ποια η σχέση σου με τα social;

Νόρα: Έχω facebook κσι Instagram... μέσα από τα οποία ανεβάζω κείμενα μου και μ’ αρέσει η επικοινωνία που έχω αποκτήσει με τον κόσμο.

- Το όνομα Νόρα, από που βγαίνει; Είναι κάποιας γιαγιάς;

Νόρα: Το όνομα Νόρα είναι ένα μυστήριο.... ένα προσωπικό μυστικό που το αγαπώ πολύ!!!

- Τις συγγραφικές σου ανησυχίες, πως τις υποδέχθηκε ο κύκλος σου;

Νόρα: Πάντα πίστευαν πως κάποια στιγμή θα κυκλοφορούσε βιβλίο μου. Όταν μου το έλεγαν γελούσα, αλλά τελικά συνέβη!!! Είναι περήφανοι για εμένα!!

- Η ζωή είναι ποίηση, ή η ποίηση είναι ζωή;

Νόρα: Είναι αλληλένδετα αυτά τα δυο καθώς το ένα αποτελεί έμπνευση και πηγή ζωής για το άλλο.

- Χάρισέ μας ένα ποίημα.

Νόρα: Ευχαρίστως!! «ΑΠΟΥΣΙΑ»

Μη με αγγίζεις! Πονάω παντού και κυρίως στην ψυχή μου. Ούτε το βλέμμα σου δεν μπορεί να με γιατρέψει πια. Σε χρειαζόμουν όταν σε ζητούσα κοντά μου... Τώρα τι ζητάς;

Θέλεις να μου θυμίσεις τις όμορφες στιγμές μας. Μην το κάνεις... Τις αμαυρώνεις!!

Δεν σε κοιτώ πια, γιατί θέλω να θυμάμαι τα γεμάτα αγάπη μάτια σου, όταν έτρεχες κοντά μου. Τώρα είναι αργά... Τίτλοι τέλους έχουν χαραχτεί στην καρδιά μου. Φύγε σου λέω, φύγε!!!

Θολώνεις το φως των αναμνήσεων αφήνοντας ως τελευταία εικόνα την απουσία σου. Μη λυπάσαι.... Δημιούργημα σου η θλίψη μου και τα δάκρυα μάρτυρες της χαμένης σου αγάπης.

Αν σου έμεινε μια ρανίδα αγάπης στην καρδιά σου, μόνο ευχήσου... Κάθε βράδυ να νιώθω την παρουσία σου έστω στα όνειρα μου.

- Ανακρισούλα... Αγαπημένος προορισμός, αγαπημένο χρώμα, φαγητό και βιβλίο;

Νόρα: Αγαπημένος μου προορισμός οι Σπέτσες... είναι μαγευτικές!!! Αγαπημένο χρώμα το κόκκινο του πάθους, όσο για αγαπημένο φαγητό το κοτόπουλο σε όλες του τις παρασκευές και για βιβλίο θα πω "Λευκή ορχιδέα" της Καίτη Οικονόμου.

- Η Νόρα με 3 λέξεις;

Νόρα: Δύσκολο να με περιγράψω αλλά θα πω πως μ’ αρέσει το χιούμορ και κυρίως να αυτοσαρκάζομαι, είμαι εχέμυθη και δοτική.

- Πως σε πετυχαίνουμε συγγραφικά;

Νόρα: Μόλις κυκλοφόρησε το ανθολόγιο "τεχνών συναπαντήματα " , όπου συμμετέχω ανάμεσα με άλλους 88 άξιους δημιουργούς, με πέντε ποιήματα μου. Και παράλληλα χαίρομαι για την πορεία του βιβλίου μου "Μοναχική Αναζήτηση" που συνεχίζει να ταξιδεύει!!

- Τι πιστεύεις πως λείπει ή πως περισσεύει, απ' τον κόσμο του βιβλίου στις μέρες μας;

Νόρα: Δεν μπορώ να κρίνω αν λείπει ή αν περισσεύει κάτι, απλά αυτό που θέλω κάθε βιβλίο να είναι αληθινό αφήνοντας κάτι στην ψυχή. Υπάρχει πληθώρα βιβλίων για κάθε επιλογή και είμαι χαρούμενη που υπάρχουν σπουδαίοι νέοι συγγραφείς πολύ αξιόλογοι.

- Μια ευχή για το μαγικό μας Τζίνι;

Νόρα: Θέλω μέσα από την καρδιά μου να επανέλθει η κανονικότατα μας. Μας έχει κουράσει όλους μας αυτή η κατάσταση με την πανδημία και επίσης σε προσωπικό επίπεδο να έχω κοντά μου τους αγαπημένους μου ανθρώπους, γιατί είναι η δύναμη μου.

- Ήταν υπέροχη η συζήτηση μας. Σε ευχαριστώ θερμά Νόρα μου. Καλές διαδρομές με την πένα σου.

Νόρα: Ευχαριστώ και εγώ θερμά για την πολύ ζεστή φιλοξενία!!!

 

     🖋️ Ιωάννα Κανελλοπούλου