Ο Βασίλης Καβουσανάκης στους LaFamiglia

Ο αθλητής του χάντμπολ και παίχτης του Π.Α.Ο.Κ Βασίλης Καβουσανάκης μας παραχωρεί μια αποκαλυπτική συνέντευξη .

Ν: Στα δώδεκα σου ξεκίνησες να ασχολείσαι με το χάντμπολ, πως και διάλεξες αυτό το άθλημα και όχι κάποιο άλλο οπως το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο π.χ.?

Β: Κοίτα να δεις πρίν ξεκινήσω το χάντμπολ για δύο χρόνια έπαιζα μπάσκετ αλλά επειδή η μητέρα μου ήξερε κάποιους προπονητές που ασχολούντουσαν με αυτό το άθλημα με έστηλαν χάντμπολ. Στξμ αρχή δεν θα σε πω ψέματα δεν μου άρεσε εν τέλει έκατσα μετα έγινε συνήθεια και τώρα μου αρέσει πάρα πολύ δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό.

Ν: Παίρνεις την απόφαση και ξεκινάς και έρχεται η στιγμή που ακούς τον προπονητή σου να σου λέει "Βασ'ιλη ετοιμάσου μπαίνεις", θυμάσαι πως ένιωσες και ποιό ήταν το πρώτο σου παιχνίδι??

Β: Αν θυμάμαι καλά το πρώτο παιχνιδι που έπαιξα ήταν Φοίβος Συκεών-Άρης Θεσσαλονίκης και ήμουν πολύ ενθουσιασμένος γιατι είχα βάλει και γκόλ. Άσχετα που δεν ήμουν καλός παίχτης στα ηλικιακά αλλά είχα ενθουσιαστεί πάρα πολύ που με είχε βάλει ο προπονητής μου γιατι θα έπαιζα και γω αλλά πέρα του ενθουσιασμού δεν θα κρύψω οτι είχα και άγχος αλλά περισσότερο είχα ενθουσιασμό παρά άγχος.

Enak.jpeg

Ν: Ξεκινάς στα δώδεκα σου στις ακαδημίες του Φοίβου Συκεών και στα δέκαέξι σου στην αντρική ομάδα που τότε έπαιζε στην Α2 κατηγορία, πως ένιωσες που οι κόποι σου σιγά σιγά αναγνωρίζονται και ανταμίβονται απο τους προπονητές σου??

Β: Σίγουρα μου δώσανε μεγαλύτερη ώθηση για να δουλέψω παραπάνω γιατί τότε έπαιζα και παιδικό και εφηβικό και αντρικό και αυτό λόγο κάποιον τραυματισμών που είχαν κάποιοι άλλοι συμπαίχτες μου κυρίως στο αντρικό. Αλλά στο αντρικό είχα πολύ λίγο χρόνο συμμετοχής αλλά όσο έπαιξα ήμουν και εγώ αλλά και οι προπονητές μου ευχαριστημένοι γιατί ήξερα τι έπρεπε να κάνω και έτσι κανείς δεν είχε παράπονο. Αλλά όλο αυτο σου δίνει μια ώθηση να δουλέψεις παραπάνω και να προπονηθείς περισσότερο για να τα πας καλύτερα. Έτσι το έβλεπα και εγώ δηλαδή έβλεπα οτι πάει καλά το όλο θέμα άρα έπρεπε να το συνεχίσω και γω για να πηγαίνω καλά. 

Ν: Ήτανε δύσκολο για εσένα να ενταχθείς στο αντρικό? Γιατί ήταν άλλη ομάδα απο αυτές που ήσουν μέχρι τότε άρα είχαν και άλλες απαιτήσεις και πιο πολλές.

Β: Εντάξει σίγουρα είχα πιο πολύ άγχος το θυμάμαι αυτό ειδικά στο πρώτο μάτσ που είχα παίξει με την αντρική ομάδα μέσα στην Κατερίνη, αλλά είχαμε τους συμπαίχτες μου στο αντρικό που προσπαθούσαν να μας αποβάλουν το άγχος που είχαμε  και αυτό λέγοντας μας οτι δεν χρειάζεται να έχουμε άγχος είναι μεγάλη ευκαιρία που θα παίξουμε με το αντικό και κοιτάξτε να πάρετε παραστάσεις και εμπειρίες απο αυτά τα παιχνίδια.

 

Diok.jpeg

Ν: Πριν κλείσεις τα 18 και έχωντας ξεκινήσει το χάντμπολ και οι κόποι σου αρχίζουν φαίνονται και πέρας της ομάδας που ήσουν με την κλήση σου στην Εθνική Ελλάδος νέων, πως ένιωθες γι αυτό??

Β: Ήτανε μεγάλη χαρά για εμένα η κλήση μου στην εθνική νέων αλλά δεν θα κρύψω οτι ήτανε λίγο ζόρικα γιατί κάναμε προπονήσεις Δευτέρα με Παρασκευή το Σάββατο αγώνα και την Κυριακή προπόνηση με την Εθνική,οπότε τρώγαμε ενα ζόρι γιατί δεν είχαμε προσωπική ζωή. Αλλά αν εξαιρέσεις αυτό ήτανε πολύ ωραία γιατί είχαμε και το παρεΐστικο στην Εθνική έβλεπα και τα άλλα τα παιδία απο τις άλλες πόλης που κάτω απο διαφορετικές συνθήκες δεν θα μπορούσα να δω. Και έτσι ήμουν πολύ χαρούμενος που ήμουν μέλος αυτής της οικογένειας που να πω  την αλήθεια τότε δεν περίμενα να με καλέσουν κιόλας.

 

Triak.jpeg

Ν: Πας με τον Φοίβο καλά ταυτόχρονα έχει έρθει και η Εθνική και το 2018 έρχεται πρόταση μεταγραφής της Α.Ε.Σ.Χ Πυλαίας  που είναι μία ομάδα που με τον δικό τους τρόπο πρωταγωνιστούν σταν Α1 PREMIER Ανδρών. Πως σου φαινόταν που θα έκανες ένα ακόμα βήμα στην Α1 με την Πυλαία?

Β: Κοίτα να δεις και με τον Φοίβο ήμασταν έξι χρόνια στην Α1 και τον τελευταίο χρόνο ειδικά ήμουν βασικός και είχα ενεργό ρόλο μαζι με έναν ακομα συμπαίκτη μου τον Μανωλούδη και πηγαίναμε καλά και οι δύο. Όσο αφορά πως ένιωθα μου ήταν πολύ ευχάριστο γιατί εκείνο το καλοκαίρι είχα προτάσεις και απο άλλες ομάδες και είναι ευχάριστο να βλέπεις οτι ενδιαφέρονται για σενα κάποιοι άνθρωποι και σε θέλουν στην ομάδα τους που πάει να πεί οτι κάνεις κάτι καλά και αυτό ανταμίβεται.

Ν: Τι θέση παίζεις?

Β: Δεξί εξτρέμ άσχετα που εγώ ήθελα να γίνω τερματοφύλακας αλλά δεν με άφηναν για είμαι αριστερόχειρας.

 

Teserak.jpeg

Ν: Φέτος το καλοκαίρι σου έρχεται πρόταση απο τον ΠΑΟΚ που ειναι μια απο τις ομάδες που πρωταγωνιστεί,πως ένιωσες γι αυτό?

Β: Ήταν ενα πολύ ευχάριστο νέο. Πιο πολύ γιατί θα παίξω σε μια ομάδα που διεκδικεί τίτλους και δεύτερον γιατί νιώθω ότι οι προπονήσεις και οι θυσίες που έχω κάνει όλα τα προηγούμεν χρόνιαανταμείβονται. 

Ν: Ξεκινάς το χάντμπολ και καιρό με τον καιρό αρχίζεις να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο στο χάντμπολ, ποία ήταν η αντίδραση της οικογένειας σου??

Β: Οι δικοί μου με στηρίζαν σε όλο αυτό με πήγαινε και με έφερνε και ο πατέρας μου και δεν αντιδεάασαν ποτέ, εκτός την χρονία που ήμουν τρίτη λυκείου που μου λέγανε οτι ο στόχος σου είναι να γράψεις καλά στις πανελλήνιες και έτσι είχαμε ελαττώσει τις προπονήσεις και απο ένα διάστημα και μετά που δεν είχε αγώνες δεν πηγαίναμε όσοι δίναμε μαθήματα. Όλα αυτά κυρίως στα μαθητικά γιατί όταν πέρασα στο πανεπιστήμιο δεν είχα θέμα να κάνω ότι θέλω, αλλά ίσα ίσα τους χαροποιούσε που ασχολούμουν με τον αθλητισμό και που με είχαν πάρει εθνική που έπαιζα Α1 ή όταν με έβλεπαν στην τηλεόραση όταν τους αγώνες τους έδειχνε η ΕΡΤ. Γενικά δεν είχα κανένα παράπονο γιατί με στηρίζαν πάρα πολύ.

Ν: Τι σχολή τελείωσες?

Β: ναι Ηλεκτρωνικός μηχανικός στο Τ.Ε.Ι της Σύνδου .

Pedek.jpeg

Ν: Ένας αθλητής του χάντμπολ εδώ στην Ελλάδα μπορεί να ζήσει απο το χάντμπολ??

Β: Πιστεύω αν το κυνηγήσει αρκετά ναι ίσως και να μπορεί, και αυτό γιατί είναι δύσκολος ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στην Ελλάδα. Πέρα απο την Α.Ε.Κ και τον Ολυμπιακό και της ομάδες που έχουν προέδρους που δίνουν καλά λεφτά όλοι οι άλλοι είμαστε στο ίδιο καζάνι στο οικονομικό επίπεδο εντάξει εκτος του ΠΑΟΚ που είναι λίγο πιο πάνω απο τις άλλες ομάδες. Γενικά είναι δύσκολο και αυτό γιατί είναι και ερασιτεχνικό πολλές φορές μερικοι αθλητές δεν έχουν  συμβόλαιο . Να φανταστείς τώρα εμείς με την καραντίνα δεν παίρνουμε τίιποτα ούτε επίδωμα ούτε τίποτα και αυτό ισχύει σε ολο των ερασιτεχνικό αθλητισμό ενώ μερικοί ζούνε απο αυτό το πράμα.

Ν: Ο κόσμος εδώ στην Ελλάδα στηρίζει το χαντμπολ??

Β: Μόνο όσοι το ξέρουνε  αλλά πέρα απο αυτούς δεν το στηρίζει ο κόσμος γενικά ειδικά Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Πιο πολλή στήριξη ίσως δείς σε πιο κλειστές κοινωνίες όπως π.χ. το Άργος την Νάουσα στην Κέρκυρα εκει θα δείς οτι το στηρίζουν λιγο πιο πολύ γιατι είναι το μόνο άθλημα που έχουνε στην  Α' εθνική. Εντάξει ο κόσμος δεν το ξέρει γιατί δεν γίνετε μια σωστή διαφήμιση για να το μάθει ο κόσμος.

Exiki.jpeg

Ν: Δηλαδή ο κόσμος δεν στηρίζει ούτε όταν στον final four που μπορεί να έχει συνέχεια derby??

Β: Σε τέτοια παιχνίδια όπως ΠΑΟΚ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ή ΠΑΟΚ-ΑΕΚ εκεί μπορει να μαζευτεί πιο πολύ κόσμος  και ατό γιατί είναι πιο οπαδικά τα πράματα. Ενώ ενα παιχνίδι ΠΑΟΚ- ΠΥΛΑΙΑ δεν θα μαζέψει τον ίδιο κόσμο μόνο τους γνωστούς και δεν θα δεις να έρθει να το δει κάποιος άκυρος ή κάποιος που ασχολείται με τον αθλητισμό.

Ν: Παίζεις δεκατέσσερα χρόνια χάντμπολ θα ήθελα να με πεις αν θυμάσαι μια δύσκολη στιγμή και μια ευχάριστη στιγμή που είχες στα τόσα χρόνια πορείας.

Β: Μία δυσάρεστη είναι ο τραυματισμός που είχα χτυπησει την μέση και έμεινα ένα χρόνο εκτός αγωνιστηκών δραστηριοτήτων. Όσο αφορά την ευχαριστη στιγμή  δεν μπορω να επικεντροθώ σε μία γιατί είναι πολλές αλλά απο τις πιο κοντινές που μπορω να πώ είναι μια νίκη που κάναμε επι μίας μεγάλης ομάδας αλλά γενικά είχαμε δύσκολες νίκες. Μετά μερικές ακόμα είναι με τον Φοίβο που περιμέναμε τελυταία αγωνιστηκή που που έπρεπε να νικήσουμε για να παραμείνουμε στην κατηγορία και όταν είχαμ πάρει ο αποτέλεσμα ήμασταν όλοι χαρούμενοι γιατί έλεγες πέρασε όλη η χρονία και κατάφερες να κρατήσεις την ομάδα στην κατηγορία και αυτό ήταν πολυ ευχάριστο.

Ν: Για ένα παιδί που ξεκινάει τώρ το χάντμπολ ή το σκέφτεται να το ξεκινήσει,εσυ ως Βασίλης τι συμβουλή θα του έδινες??

Β: Αφού το σκέφτεται και θέλει να το ξεκινήσει σίγουρα να ξεκινήσει και να το κυνηγήσει όσο πάει και αν στο μέλλον μπορεί να πάει στο εξωτερικό ας το κάνει και να μην περιοριστεί στην Ελλάδα. Αλλά αν μείνει στην Ελλάδα να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του οτι παίζει να μην μπορεί να ζήσει με αυτό μόνο αλλά αν τα καταφέρει του αξίζει ένα μεγάλο μπράβο αλλάα αν μπορεί να κάνει και μια προπονητική θα ΄ναι καλό για να παραμείνει στον χώρο.

 

Eftapic.jpeg

Ν: Λόγο της κατάστασης που επικρατεί έχουμε πέσει όλοι σε lock down σας έχουν σταματήσει και εσάς όπως όλα τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα  απο τις αθλητικές σας δραστηριότητες, πιστεύεις οτι πράξαν σωστά που σας σταματήσαν ή όχι?

Β: Τώρα είναι λίγο περίεργο όλο αυτό γιατί είμαστε και λίγο αντιδραστικοί και το λέω αυτό γιατί αν μας αφήναν να παίζουμε και μετά μία ομάδα έβγαζε κρούσματα θα λέγαμε γιατί δεν μας κλείσανε. Αλλά απο την άλλη θα μπορούσανε να μας αφήναν να κάνουμε προπονήσεις και να είναι μόνο οι παίχτες και ο προπονητής και κανένας άλλος,πιστεύω οτι αυτό θα ήτανε εφικτό και να είχαμε και ένα πρωτόκολο όπως στο ποδόσφαιρο στο εξωτερικό κάθε βδομάδα τεστ  και προπονήσεις τίποτα άλλο. Αν γινόταν έτσι θα ήταν εφικτο να γίνει και το πρωτάθλημα.

Ν: Όπως είπαμε και πιο νωρίς καλώς ή κακώς δεν ερχόντουσαν πολλοί θεατές να σας παρακολουθήσουν αλλά ελάχιστοι, τώρα με την όλη αυτή την κατάσταση δεν επιτρεπόταν να έρθουν να σας δούνε και αυτοί που ήτανε να έρθουν υπήρχε διαφροά τώρα που ήτανε εκεί ούτε αυτοί?

Β:  Φυσικά και υπήρχε διαφορά γιατί πάντα είναι ωραίο να έρχονται να σε δούνε να παίζεις και γενικά να υπάρχει κόσμος στο γήπεδο για να υποστηρίζει την οποιαδήποτε ομάδα και αν υποστηρίζει. Τώρα όμως σκέψου χωρίς κόσμο χωρίς τα "αου" και τέτοια ήτανε σαν φιλικά ή σαν μία προπόνηση, οπότε χάνουμε και μεις κάποια ώθηση. Και αυτό γιατί είναι διαφορετικό να ξέρεις οτι εκεί είναι ο κόσμος για να σε δει να κερδιζεις και γενικά να παίζεις και να σε στηρίζει και άλλο είναι να βγαίνεις και να παίζεις χωρίς κόσμο. Πάντα είναι ωραίο να έχεις κόσμο στο γήπεδο και να σε στηρίζει.

Ν: Τώρα που δεν έχετε αγώνες η καθημερινότητα σου πως είναι,έχει αλλάξει καθόλου?

 

Oxtopic.jpeg

Β: Κοίτα να δεις όσο αφορά το αθλητικό κομμάτι μπορεί να μην πηγαίνουμε στο γήπεδο αλλά μας στένουνε ένα πρόγραμμα και το κάνουμε, αλλά σε προσωπικό κομμάτι δεν έχει αλλάξει γιατι πηγαίνω κανονικά κάθε μέρα στην δουλεία. Το μόνο που έχει αλλάξει ειναι σίγουρα το ψυχολογικο κομμάτι γιατί χωρίς την προπόνηση και την καθημερινή  τριβή και το χαβαλέ που είχαμε με τα παιδία μου έχουν λείψει αρκετά.

Ν: Επειδή σιγά σιγά κλείνουμε την συνέντευξη θα ήθελες να πείς στον κόσμο??

Β: Επειδή είναι λίγο περίεργη η φάση που περνάμε το μόνο που έχω να πω στον κόσμο είναι να κάνει λίγο υπομονή ακόμα.

Ν: Βασίλη σε ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη που μας παραχώρισες και τον χρόνο που μας αφιέρωσες.

Β: Εγώ σας ευχαριστώ για όλα.

Επιμμέλια συνέντευξης : Κακαβαλάδης Νικόλας 

Επιμέλια Φωτογραφίας : Κακαβαλάδης Νικόλας