ΗΠΑ: Μισό εκατομμύριο νεκροί από κορωνοϊό

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν σήμερα το θλιβερό ορόσημο των 500.000 νεκρών από τη νόσο Covid-19, λίγες μόλις ημέρες προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος από τον πρώτο θάνατο από κορωνοϊό στη χώρα, στην κομητεία Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας.

Τα κρούσματα της πανδημίας στις ΗΠΑ ξεπερνούν τα 28 εκατομμύρια και οι νεκροί έφτασαν σήμερα το απόγευμα τους 500.054, σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters, μολονότι οι θάνατοι και οι νοσηλείες έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο, μετά τη γιορτή των Ευχαριστιών. Περίπου το 19% των θανάτων σε όλον τον κόσμο καταγράφεται στις ΗΠΑ, ποσοστό δυσανάλογο, αφού ο πληθυσμός της χώρας αντιστοιχεί στο 4% του παγκόσμιου πληθυσμού.

«Αυτοί οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί», σχολίασε ο Δρ Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ και σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Good Morning America» του δικτύου ABC News. «Αν το δείτε ιστορικά, τα έχουμε πάει χειρότερα από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα και είμαστε μια ανεπτυγμένη, πλούσια χώρα», σημείωσε.

Ο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις πρόκειται να τιμήσουν τους νεκρούς σε μια εκδήλωση, αργότερα σήμερα στον Λευκό Οίκο. Μετά την ομιλία του προέδρου θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και θα ακολουθήσει μια τελετή με αναμμένα κεριά. Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ανακοίνωσε ότι για πέντε ημέρες οι σημαίες σε όλα τα ομοσπονδιακά κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες. Οι καμπάνες του Εθνικού Καθεδρικού Ναού της Ουάσιγκτον θα σημάνουν 500 φορές προς τιμήν των θυμάτων και το γεγονός θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του διαδικτύου.

Πηγή: iefimerida.gr 

Δημοσίευση: Παυλιδάκης Ιωάννης