Πρωτοχρονιά ...!

Πέρασαν λοιπόν τα Χριστούγεννα και ήρθε η πρωτοχρονιά . Η Πρωτοχρονιά έχει περισσότερο συμβολική αξία και λιγότερο θρησκευτικό για αυτό οι πρωτοχρονιάτικες παραδώσεις, έχουν λιγότερο βαθιές ρίζες στο συλλογικό ασυνηδητο.καλαντα διάφορα ψέλνονται σε διαφορές περιοχές με διαφορετικό όμως περιεχόμενο.

Xronia.jpg

Ποιος άνθρωπος δεν θα σιγοψιθυρίσει φανερά και μη το <πάει ο παλιός ο χρόνος >και ήρθε ο <νέος με τα δωρα>? Σε λίγες μέρες λοιπόν αποχεραιταμε το παλιό έτος και υποδεχόμαστε το καινουργιο ετος. Ένα νέο λοιπόν ξεκίνημα όπου συνήθως αποτελεί ευκαιρία για περισυλλογή και ενδοσκοπηση. Σκεφτομαστε τι ζηταμε,τι μάθαμε ,τι καταφέραμε αλλά και τη δεν καταφέραμε .Όλο αυτό όμως μας βάζει στο να σκεφτόμαστε και να κινητοποιηθούμε ,να πάρουμε αποφάσεις και να βάλουμε στόχους .Ένα παλιό κεφάλαιο κλείνει και ένα καινούργιο βιβλίο ανοίγει ,με τις σελίδες κενές .για να γράψουμε μονοί μας, τις λέξεις ,το όνομα του βιβλίου . Προσωπικά θα το ονόμαζα "ευκαιρία" διότι ποτέ δεν είσαι πολύ μεγάλος για να θέσεις στόχους και να κανείς όνειρα . Η Πρωτοχρονιά θα έλεγα εγώ ότι είναι τα κοινά γενέθλια όλων των ανθρώπων, διότι συνειδητοποιείς ότι το να γυρίσεις σελίδα είναι το καλύτερο συναίσθημα του κόσμου, διοτι συνειδητοποιείς ότι υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα και τόσα περισσότερα από αυτά τα όποια έχεις κόλληση.

Ας γράψουμε λοιπόν στην κάρδια μας ότι η κάθε μέρα θα είναι η καλύτερη μέρα της χρόνιας ,μετά από ένα χρόνο θα εύχεσαι να είχες ξεκινήσει σήμερα . Οι λέξεις που είπαμε καθώς και οι πράξεις οι οποίες κάναμε ανήκουν στην γλωσσά της περασμένης χρόνιας . Οι λέξεις οι οποίες θέλουμε για την νέα χρονιά όπως και οι πράξεις μας θα περιμένουν μια νέα χροιά από την δική μας φωνή Πάντα υπάρχουν καλύτερα πράγματα μπροστά μας από αυτά τα όποια αφήνουμε πίσω . Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να επιστρέψει πίσω και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα ,αλλά όλοι μπορούν να ξεκινήσουν τώρα και να δημιουργήσουν ένα τέλος . Το τέλος της χρονιάς δεν είναι ούτε ένα τέλος, ούτε μια νέα αρχη, αλλά μια συνέχεια με όλη την γνώση, την σοφία και την εμπειρία που έχει ο κάθε άνθρωπος  Ας γεμίσει λοιπόν η νέα χρονιά με μαγεία όνειρα αγάπη συνεισφορά και κυρίως υγεία διότι είναι το ποιο σημαντικό αγαθό στην ίδια την ζωή.

Χρονιά πολλά

Δημήτρης Σκυριανός