Θεοφάνεια

Τα Θεοφάνεια είναι μια πολύ σημαντική γιορτή της ορθόδοξης εκκλησίας. Είναι η αρχαιότερη και δεσποτική σημαντική γιορτή μετά το άγιο Πάσχα.

theofania-juniorsclub.jpg

Είναι η βάπτιση του Ιησού χριστού από τον Ιωάννη τον πρόδρομο στον ιορδανή ποταμό ,η φωνή του πατέρα για τον υιό και η κάθοδος του Άγιου πνεύματος με την μορφή του περιστεριού. Η μεγάλη λοιπόν αυτή εορτή ή αλλιώς τα Θεοφάνεια συμβολίζουν την μεγάλη νίκη του φωτός απέναντι στο σκοτάδι και ένα νέο ξεκίνημα της ανθρωπότητας που σηματοδοτείται, από τον χριστιανικό βάπτισμα και τον αγιασμό του κόσμου!  Κυριαρχούν ως συμβολισμοί στην γιορτή των Θεοφανείων και στα έθιμα που την συνοδεύουν .

theofaneia.jpg

Όπως όλοι γνωρίζουμε σε διαφορές πόλεις και χωριά πραγματοποιείτε ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων ,με την κατάδυση του τίμιου σταυρού ,σε ανάμνηση της βάπτισης του Ιησού χριστού στον ιορδανή ποταμό από τον άγιο Ιωάννη τον βαπτιστή. Αρκετοί λοιπόν τολμηροί κολυμβητές με πίστη αψηφούν τις χαμηλές θερμοκρασίες και βουτούν σε θάλασσες, ποτάμια και δεξαμενές προκειμένου να πιάσουν το Σταύρο και να λάβουν την πρώτη ευλογία του ιερωμένου.

Stauros.jpg

Δυστυχώς όμως φέτος όλο αυτό δεν θα το ζήσουμε έτσι όπως όλοι το γνωρίζαμε για τους γνωστούς λογούς σε όλους,εξαιτίας της πρωτοφανής αυτής πανδημίας. Μήπως όμως όλο αυτό είναι ένα μάθημα ,το οποίο πρέπει να δούμε λίγο πιο βαθιά, το τι μας διδάσκει ; Μήπως θέλει να μας διδάξει ότι με την αγάπη την υποταγή την συνεισφορά την ταπεινότητα κερδίζουμε πράγματα ποιο σημαντικά;

Ας αναρωτηθεί λοιπόν ο καθένας μας και ας κοιτάξουμε το καλό διότι ας μην ξεχνάμε μετάξι καλού και κακού, νικητής είναι πάντα το καλό .

theofaniastauros.jpg

Χρονιά πολλά με υγεία και αγάπη σε όλους

Δημήτρης Σκυριανός