50+ Χριστουγεννιάτικες κατασκευές με Τσόχα

Στoλίδια για το δέντρο,  για γιρλάντες, για να διακοσμήσετε χριστουγεννιάτικα στεφάνια, γιορτινές συνθέσεις ή πακέτα, φτιαγμένα από Τσόχα. 

Ο βασικός τρόπος κατασκευής δεν έχει καμιά δυσκολία για οποιονδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει υποτυπωδώς ...ένα ψαλιδάκι και ...μια βελόνα με κλωστή.

Θα χρειαστείτε:
 
*Tσόχα σε διαφορετικά χρώματα
* Ψαλίδι
* Βελόνα και χοντρή κλωστή ή λεπτό σπάγγο (κατά προτίμηση λευκά ή σε χρώμα που να δημιουργεί αντίθεση με εκείνο της τσόχας) 
 
1. Διπλώστε ένα κομμάτι τσόχας στα δύο, συγκρατήσετε τα κομμάτια στο κέντρο με μερικές καρφίτσες  και σχεδιάστε με μολύβι το σχέδιο που θέλετε να έχει η κατασκευή. Π.χ ένα έλατο, αστέρι, κλπ. 
Για να φτιάξετε το σχήμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και οποιοδήποτε "πατρόν", ένα κουπ κουατ σε γιορτινό σχέδιο, ένα χαρτί με αποτυπωμένο το σχέδιο κλπ. 

Κόψτε με το ψαλίδι το σχέδιο περιμετρικά. 

2. Ανασηκώστε σε μια άκρη τα δύο κομμάτια του υφάσματος, χωρίς να βγάλετε τις καρφίτσες και περάστε μια βελόνα με χοντρή ή διπλή κλωστή, έτσι ώστε ο αρχικός κόμπος της κλωστής να κρύβεται στο εσωτερικό μέρος του σχεδίου και συνεχίστε να ράβετε γύρω γύρω στην άκρη του υφάσματος με μεγάλες - αραιές βελονιές.

3. Ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα του σχεδίου όταν ενώσετε με τις κλωστή τις δύο ή τρεις πλευρές του υφάσματος, βγάλτε τις καρφίτσες, γεμίστε το εσωτερικό με λίγο βαμβάκι μέχρι να αποκτήσει το σχήμα τον όγκο που θέλετε και ράψτε και τις υπόλοιπες πλευρές. 

Ράψτε στο πάνω μέρος μια χοντρή κλωστή, κορδέλα ή σκοινάκι, αν πρόκειται για κρεμαστό στολίδι και ...έτοιμο.

Φυσικά, ανάλογα με το σχέδιο μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε ...στολίσματα με κλωστή, με άλλα κομματάκια τσόχας που επίσης θα ράψετε πάνω στο κεντρικό κομμάτι, κουμπιά, τρέσες κλπ. 
Τα πρόσθετα σχέδια με κλωστή θα τα κάνετε πριν αρχίσετε να ράβετε-ενώνετε γύρω γύρω τα 2 κομμάτια υφάσματος, ώστε να είναι εύκολο αν κάτι πάει ...στραβά να το διορθώσετε. 


Αν κόψετε το σχέδιο χρησιμοποιώντας ένα ψαλιδάκι με οδοντωτές άκρες που θα βρείτε σε καταστήματα με χαρτικά και είδη για κατασκευές, το σύνολο της κατασκευής θα είναι ωραιότερο, αν το κάνετε με απλό ψαλίδι φροντίστε απλώς οι βελονιές να είσαι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην άκρη του υφάσματος και φυσικά αν αυτό σας διευκολύνει, μπορείτε και να γαζώσετε αντί για να ράψετε τα κομμάτια του υφάσματος.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αλλά χωρίς να γεμίσετε το εσωτερικό με βαμβάκι και αφήνοντας ανοιχτή την πάνω πλευρά του σχεδίου θα φτιάξετε διακοσμητικές χριστουγεννιάτικες μπότες από τσόχα που μπορείτε να στολίσετε με ό,τι είδους πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία σας αρέσουν και φυσικά με μονά κομμάτια τσόχας που θα κόψετε σε όποιο σχήμα θέλετε και θα διακοσμήσετε με πρόσθετα κομμάτια τσόχα, κορδέλες, άλλα είδη υφασμάτων, τρέσες, δαντέλα, κουμπιά κλπ.  θα δημιουργήσετε πολύ όμορφες γιορτινές γιρλάντες, μινιατούρες δέντρων αλλά και κρεμαστά στολίδια, πολύ όμορφα διακοσμητικά για γιορτινά πακέτα κλπ.

Τσόχα με το μέτρο θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με υφάσματα αλλά αυτά με είδη για χόμπυ/κατασκευές, αλλά αν δεν χρειάζεστε ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα σετ με κομμάτια τσόχας για κατασκευές σε βασικές αποχρώσεις διαθέτουν πλέον και τα πολυκαταστήματα με χριστουγεννιάτικα είδη.

Πηγή: soulouposeto.gr