Πως να προστατέψω το παιδί μου, από τις ιώσεις που κυκλοφορούν?

received_296571031213214.jpeg

.

Μπορεί ο βαρύς χειμώνας να έχει περάσει ,παρόλα αυτά όμως οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση....Πρώτη χρονιά φέτος μετά από πολύ καιρό που αρκετά νήπια απουσιάζουν από τα σχολικά τους καθήκοντα.Κύρια αιτία στις περισσότερες περιπτώσεις η γαστρεντερίτιδα, η βρογχίτιδα καθώς και ο ιός του Η1Ν1.

Δυστυχώς κάποια πράγματα δεν είναι αυτονόητα για όλες τις μανούλες και παρόλο που βλέπουν τα συμπτώματα στέλνουν τα παιδιά τους κανονικά στο σχολείο...Με αποτέλεσμα να κολλήσουν όχι μόνο οι συμμαθητές του παιδιού καθώς και οι δασκάλες. Τα παιδιά μεταδίδουν 2 με 3 ημέρες πριν και έως 8 με 10 μετά, σε ό,τι αφορά τη γρίπη ενώ οι υπόλοιποι έχουν μικρότερο χρόνο μετάδοσης που διαφέρει από ίωση σε ιωση.Από την στιγμή της μόλυνσης απαιτούνται μία με τέσσερις ημέρες για να εκδηλώσει το παιδάκι σε συπτώματα.Η κάθε επιδημία γρίπης διαρκεί από 6 έως 10 εβδομάδες , η μεγαλύτερη διάρκεια που είχε πριν λίγα χρόνια ο ιός Η1Ν1 οφειλόταν στο ότι, τοτε ηταν ένας νέος ιός οπου δεν συναντουσε ατομα με φυσική ανοσία που θα διέκοπταν τη μετάδοση του. Τα παιδιά συνήθως παρουσιάζουν πιο ήπια συμπτώματα και μπορεί να μην εχουν αντιλήφθει οτι έχουν προσβληθεί από ιό γρίπης καθως οι επιπλοκές δεν είναι συνηθισμένες και όταν υπάρξουν αφορούν κατά βάση στο αναπνευστικό σύστημα και είναι η λαρυγγίτιδα η ωτίτιδα και η πνευμονία .Γενικά παρα το οτι η γρίπη είναι μια θορυβώδης νόσος δεν έχει συνήθως σοβαρές επιπλοκές σε άτομα με καλή φυσική κατασταση και παιδιά μεγαλυτερα των 5 ετων.

Έχουμε συγκεντρώσει κάποιες βασικές οδηγίες για την προσωπική υγιεινή και τον περιορισμό της μετάδοσης, κυρίως των αναπνευστικών ιων:

1.Σκέπασέ το στόμα σου και τη μύτη κατά το βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντηλο ,πέταξε το στη συνέχεια στο καλάθι και πλυνε καλά τα χέρια σου.

2. Αν δεν έχεις χαρτομάντηλο μην χρησιμοποιήσεις την παλάμη σου αλλά την έσω επιφάνεια του αγκώνα αν δεν το καταφέρεις να πλύνεις τα χέρια σου αμέσως.

3.Επιβάλλεται το συχνό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή μαντηλάκια εμποτισμένα με αλκοόλη .Τρίψτε τα χέρια σας συνεχώς ωσότου στεγνώσουν

4.Προσοχή εάν τα χέρια σου δεν είναι πλυμένα μην τα βάλεις στο στόμα την μυτη ή τα ματια σου.

5.Σε περίοδο σοβαρών επιδημιών όπως αυτή που διανύουμε πρέπει να προστατεύεστε οικογενειακά και να αποφεύγετε τις περιττές κοινωνικές συναναστροφές.

6. Διδάξτε στο παιδί σας παραπάνω τρόπους υγιεινής και προστασίας για να τους εφαρμόσει το ίδιο και στο σχολείο.

7. Βασική προϋπόθεση είναι να καθαρίζονται και να αποστειρώνονται πολλές λείες επιφάνειες κοινής χρήσης με προιόντα του εμπορίου που παίζουν διπλό ρόλο καθαρισμού και αποστείρωσης .Φροντίστε όλες οι επιφάνειες να είναι στεγνές πριν καθαριστούν.

8. Εάν δεν υπάρχουν στο σπίτι σας προϊόντα εμπορίου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία κουταλιά της σούπας διάλυμα χλωρίνης σε 1 l νερό να φοράτε γάντια για τη προστασία των χεριών σας και αφού δράσει το διάλειμμα του χλωρίου για πέντε με οκτώ λεπτά , να ξεπλένετε την επιφάνεια με νερό.

9.Ίσως το βασικότερο σε κοινόχρηστους χώρους όπου δεν υπάρχει δυνατότητα να πλένετε τα χέρια σας πρέπει να αποφύγετε να πιάνετε τα πόμολα, τις αλυσίδες ή ακόμη και τα κορδόνια τα οποία διευκολύνουν την τήρηση σειράς αναμονής σε υπηρεσίες και τράπεζες ,λαβές λεωφορείων και ότι άλλο είναι δυνατό να αποφύγετε τα χάρτινα και περισσότερο τα μεταλλικά νομίσματα μπορεί να είναι μολυσμένα ιδιαίτερα τη στιγμή που τα πηρατε.

10. Οι γονείς είναι καλό να διατηρούν ένα καθαρό περιβάλλον για τα παιδιά δίνοντας μεγάλη προσοχή στην ατμόσφαιρα του χώρου τα δωμάτια στο οποία απασχολείται αρκετές ώρες το παιδί είναι καλό να ανανεωνεται ο αερας που αναπνεει.

11. Εξίσου σημαντικό στοιχείο πρόληψης των ιώσεων η σωστή διατροφή καθώς θα πρέπει να καταναλώνει μεγάλο πλήθος φρούτων και λαχανικών ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του για βιταμίνες.

2d838bc81ea5f437bd8affdae8000ff4.jpg

Όσο αφορά τώρα την θεραπεία της η γρίπη είναι μια ίωση,που στους περισσότερους ανθρώπους θα κάνει τον κύκλο της και θα περάσει. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν χρειάζονται φάρμακα ,αυτό που βοηθά στην αντιμετώπιση της είναι η ξεκούραση ,πολλά υγρά ,αντιπυρετικά και συχνές πλύσεις . Τα αντιβιοτικά δεν αντιμετωπίζουν τις ιώσεις και επομένως δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα αν χορηγηθούν σε ασθενείς με γρίπη.

ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Να γνωρίζετε ότι στα παιδιά κάτω των 3 ετών γίνεται η μισή δόση του τριδυναμου εμβολίου των ενηλίκων.Στα παιδιά μεγαλύτερα των 3 γίνεται ολόκληρη η δόση του εμβολίου είτε του τριδύναμου είτε του τετραδύναμου. Στα παιδάκια κάτω των 9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά θα πρέπει να γίνει και δεύτερη δόση του εμβολίου ενός μήνα μετά την πρώτη . Σε παιδιά άνω των 9 ετών και στους ενήλικες γίνεται μόνο μία δόση του εμβολίου ετησίως.

Επιμέλεια: Καρυδάκη Νικολέτα