Ινστιτούτο Κοχ: Τα εμβόλια προστατεύουν από τη μετάλλαξη του ιού

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοχ, Τόμας Μέρτενς όσο αναφορά την προστασία του εμβολίου από την τελευταία μετάλλαξη του κορωνοϊού. Ο πρόεδρος Μέρτενς εκτίμησε πως με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν οι επιστήμονες, τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν και από το νέο στέλεχος του ιού.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ένδειξη ότι το εμβόλιο δεν είναι πλέον αποτελεσματικό απέναντι στη νέα παραλλαγή του ιού. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να καταστεί αυτή η διατύπωση αξιόπιστη. Και οι έρευνες αυτές διεξάγονται επί του παρόντος, για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στη Biontech στη Γερμανία», δήλωσε ο Μέρτενς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Handelsblatt».

Ο Μέρτενς αναμένει «πιο αξιόπιστα αποτελέσματα σε 14 ημέρες. Μέχρι τότε, πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι. Η αναστάτωση δεν βοηθά κανέναν σε τίποτα. Ωστόσο, ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να δοκιμαστούν καθόλου σε ένα εργαστήριο. Για παράδειγμα, πρέπει να παρατηρηθεί εάν άτομα που είχαν ήδη μολυνθεί από τον κορωνοϊό την άνοιξη μπορούν να μολυνθούν εκ νέου από την μετάλλαξή του και, πάνω απ 'όλα, αν μπορούν να ασθενήσουν ξανά», είπε

.

Ο επικεφαλής της εταιρίας Pfizer δήλωσε και εκείνος με τη σειρά του πως πιστεύει ότι το εμβόλιο παραμένει να είναι αποτελεσματικό και στη νέα μετάλλαξη του ιού, ενώ στην περίπτωση που χρειαστεί βελτιώσεις, αυτές θα μπορούν να ολοκληρωθούν σε διάστημα έξι εβδομάδων.

Πηγή: protothema.gr

    Δημοσίευση: Παυλιδάκης Ιωάννης