Πως θα γυμναστώ σωστά και με ασφάλεια

Βασικοί κανόνες για να γυμνάζεστε με ασφάλεια

*Απευθυνθείτε στον γιατρό σας

Σχεδόν οποιοσδήποτε μπορεί να βγει για περπάτημα με ασφάλεια και η ήπια έως μέτρια άσκηση είναι συνήθως ασφαλής για τυς υγιείς ενήλικες που δεν αντιμετωπίζουν ενοχλητικά συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση, προτού ξεκινήσετε μια πιο έντονη προπόνηση ή αν έχετε καιρό να γυμναστείτε, καλό είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με την υγεία σας. Οπωσδήποτε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν έχετε τραυματισμούς, αν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας ή αν νιώθετε μερικές ενοχλήσεις.

*Τα σωστά ρούχα

Επενδύστε σε ρούχα και παπούτσια σχεδιασμένα για τον τύπο της άσκησης που έχετε επιλέξει.

*Πριν και μετά την προπόνηση

Αφιερώστε 5-10 λεπτά για να κάνετε προθέρμανση πριν την προπόνηση και διατάσεις μετά την προπόνηση.

*Σταδιακή βελτίωση

Φροντίστε να ξεκινήσετε με ήπιους ρυθμούς και να αυξήσετε σταδιακά το επίπεδο δραστηριότητάς σας, εκτός εάν γυμνάζεστε ήδη συχνά και έντονα.

*Ακούστε το σώμα σας

Αποφύγετε την άσκηση όταν είστε άρρωστοι ή αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι. Σταματήστε εάν δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε μια προπόνηση, αν αισθανθείτε λιποθυμία μετά την άσκηση ή κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, αποφύγετε τη γυμναστική και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αν υποφέρετε από επίμονους πόνους μετά την άσκηση.

*Αποφύγετε τις υπερβολές

Αν σταματήσετε να γυμνάζεστε για λίγο, επιστρέψτε μετά σε χαμηλότερο επίπεδο άσκησης. Αν κάνετε προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης, για παράδειγμα, σηκώστε πιο ελαφριά βάρη ή κάντε λιγότερα επαναλήψεις ή σετ.

*Μείνετε ενυδατωμένοι

Φροντίστε να μένετε συνεχώς ενυδατωμένοι, καθώς ο οργανισμός σας χάνει περισσότερα υγρά όταν γυμνάζεστε, μέσω της εφίδρωσης.

*Μην ξεχνάτε τη σημασία της ανάρρωσης

Λάβετε υπόψη ότι η πολύ σκληρή ή η υπερβολικά συχνή προπόνηση μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς και να αποδυναμώσει τον οργανισμό σας. Τα αθλήματα που προκαλούν επαναλαμβανόμενη φθορά σε ορισμένα μέρη του σώματός σας – όπως το τζόκινγκ (γόνατα, αστράγαλοι και πόδια) ή το τένις (αγκώνες) – είναι συχνά υπεύθυνα. Ένας συνδυασμός διαφορετικών ειδών γυμναστικής και επαρκούς ανάπαυσης είναι προτιμότερος.

*Προσοχή στα βάρη

Για την προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης, η καλή φόρμα είναι απαραίτητη. Στην αρχή, όταν μαθαίνετε δηλαδή τις ασκήσεις, μην χρησιμοποιείτε βάρη ή σηκώστε πολύ ελαφριά βάρη. Ποτέ μη θέτετε σε κίνδυνο την υγεία σας προκειμένου να ολοκληρώσετε επαναλήψεις ή σετ ή στην προσπάθειά σας να σηκώσετε πιο βαριά βάρη.

*Σε περίπτωση μυϊκού πόνου

Ο καθυστερημένος μυϊκός πόνος που ξεκινά 12-24 ώρες μετά την προπόνηση και σταδιακά υποχωρεί είναι μια φυσιολογική απάντηση των μυών σας. Αντίθετα, ο επίμονος ή έντονος μυϊκός πόνος που ξεκινά κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης ή αμέσως μετά, καθώς και ο μυϊκός πόνος που επιμένει περισσότερο από μία έως δύο εβδομάδες, είναι ένδειξη ότι πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ορθοπεδικό σας.

Πηγή: vita.gr

  Επιμέλεια Κειμένου: Παυλιδάκης Ιωάννης