Αντισηπτικά χεριών, και πώς η συχνή χρήση τους προκαλεί αφυδάτωση της επιδερμίδας.

Γειά σας φίλοι μου! Ως αισθητικός, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποια πραγματάκια όσον αφορά τη συχνή καθαριότητα των χεριών μας (κυρίως), και την χρήση αντισηπτικών, ειδικά αυτό το διάστημα , όπου εξαιτίας του Ιού που έχει κυριεύσει την καθημερινότητά μας, έχουμε ξεκινήσει να πλένουμε τα χέρια μας πολύ περισσότερο απ΄ότι ενδεχομένως να συνηθίζαμε ως τώρα. Αυτό που θέλω να ξέρετε και να γνωρίζετε γενικότερα όσον αφορά την συχνή πλύση του δέρματος (όχι απαραίτητα των χεριών δλδ), είναι πως από ένα σημείο και μετά η επιδερμίδα μας χάνει την «Άμυνα» της και μένει ευάλωτη στην είσοδο μικροβίων, αλλά γίνεται και επιρρεπής στο να εμφανίσει δερματικές ευαισθησίες, όπως μια απλή Αφυδάτωση, ή ακόμη μια Εκζεματκή δερματίτιδα, και Αλλεργική δερματίτιδα.

hands.jpg

Πώς γίνεται αυτό όμως ?

Ξεκινώντας από το πιό απλό και σύνηθες ως εικόνα, την Αφυδάτωση του δέρματος, αυτό οφείλεται στην έλλειψη νερού από αυτό. Το σώμα μας στο 70% αποτελείται από νερό. ‘Οταν κάνουμε συχνή πλύση των χεριών μας αυτό που μεταβάλλεται αρχικά είναι : Α) Η ισορροπία του υδρόφιλου συστήματος βαθιά στην επιδερμίδα μας, Β) Το πιο σημαντικό, ο Φυσικός Παράγοντας Ενυδάτωσης ,ο λεγόμενος NMF – Natural Moisturizing Factor και Γ) Η έλλειψη λιπιδίων που βρίσκονται ανάμεσα στις μεμβράνες των κερατινοκυττάρων. Όταν αυτά τα τρία μεταβάλλονται, τότε το δέρμα μας παρουσιάζει συρρικνωμένη ,ξηρή και τραχιά όψη, μικρά σπασίματα, και απολέπιση. Οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για την διατήρηση της υγρασίας του δέρματός μας είναι ο Όξινος Μανδύας της επιδερμίδας και ο NMF.

▪ Ο όξυνος μανδύας είναι ένας συνεχής υμένας που βρίσκεται στην επιφάνεια του δέρματος και αποτελείται από σμήγμα( η λιπαρή ουσία που εκκρίνει το δερμα μας), με pH 4,5- 6,0(Ουδέτερο pH). ▪Το NMF βρίσκεται στην κερατίνη στιβάδα του δέρματος(επιφανειακά δλδ) και εμποδίζει κάθε απώλεια υγρασίας απ’την επιδερμίδα. Ο NMF καταστρέφεται από τη συχνή χρήση νερού και σαπουνιών. Οπότε , όταν εμείς πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας , και όταν κάνουμε και συχνή έως και υπερβολική χρήση αντισηπτικών, μεταβάλλουμε αυτόυς του δύο φυσικούς ρυθμιστές ενυδάτωσης και προκαλούμε την αφυδάτωση , και κατ’επέκταση ανάλογα την περίπτωση, και την εμφάνιση εκζεματικών δερματικών προβλημάτων.

Τί κάνουμε σε αυτή την περίπτωση?

Καλό είναι λοιπόν, για να αποφύγουμε αυτή την ευαισθητοποίηση, και για να μη «πάμε για μαλλί και βγούμε κουρεμένοι» στο τέλος, να χρησιμοποιούμε κρέμα χεριών μετά από τη πλύση των χεριών μας για να συμπληρώνει υγρασία η επιδερμίδα. Έτσι και θα προστατευόμαστε θα είμαστε καθαροί και απολυμασμένοι, και θα έχουμε φροντίσει «σοφά» να αποφύγουμε τυχόν επιμολύνσεις. Όλη αυτή η λογική και προστασία δεν αναφέρεται μόνο για την περιοχή των χεριών μας, αλλά αποτελεί κανόνα για οποιοδήποτε σημείο του σώματος μας έρχεται σε συχνέ επαφή με αντισηπτικά ή πλένεται πολύ πολύ συχνά. Ακόμη και το τριχωτό της κεφαλής μας μπορεί να συμβεί αυτό!

ΚΡΕΜΑ ΧΕΡΙΩΝ με μόλις 3 υλικά!

krema-xeriwn.jpg

Eίναι σημαντικό να ενυδατώνουμε συνεχώς τα χέρια μας. Και για μια σωστή και βαθιά ενυδάτωση, η κρέμα χεριών πρέπει να περιλαμβάνει και τα σωστά υλικά. Εμείς, σας προτείνουμε την καλύτερη και πιο πλούσια κρέμα χεριών, που μπορείτε εύκολα να φτιάξετε και μόνη σας και να έχετε μια για πάντα, απαλά χέρια, ειδικά αυτή την περίοδο!

Θα χρειαστείτε:

  • 6 κουταλιές της σούπας κερί μέλισσας (τριμμένο πολύ καλά στον τρίφτη)
  • 12 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 6 κουταλιές της σούπας νερό

Εκτέλεση: Σε ένα πυρίμαχο δοχείο πρόσθεσε το τριμμένο κερί μέλισσας με το ελαιόλαδο. Τοποθέτησέ το σε μια κατσαρόλα με νερό, τόσο ώστε να καλύπτει το μείγμα κεριού-ελαιόλαδου. Σε χαμηλή φωτιά βράσε το μείγμα μέχρι να λιώσει. Έπειτα βγάλε το από την φωτιά και άφησέ το να κρυώσει. Τέλος, σε ένα βαζάκι ρίξε τις 6 κουταλιές της σούπας νερό και το κρύο μείγμα κεριού-ελαιόλαδου. Ανακάτεψε καλά και πρόσθεσε μερικές σταγόνες από αρωματικά έλαια, εάν θέλεις. Η κρέμα σου είναι έτοιμη!

Soothing-hands.jpg

Σύνταξη άρθρου :  Μαίρη Αναστασοπούλου (Αισθητικός )

Επιμέλεια άρθρου : Καρυδάκη Νικολέτα