Είσοδος

"Ψωμί και τριαντάφυλλα" εσύ ξέρεις τη σημασία αυτού του συνθήματος?

Η παγκόσμια μέρα της γυναίκας δεν είναι γιορτή αλλά υπενθύμιση .Η σημερινή μέρα δεν είναι λουλουδάκια και σοκολατίτσες αλλά η ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.Αγωνίστηκαν για τη χειραφέτησή τους , για την ισότητα , για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για τα πολιτικά τους δικαιώματα σε μία βαθιά πατριαρχική και άρρωστη κοινωνία . Η σημερινή μέρα δεν είναι μια άλλη βερσιόν του Αγίου Βαλεντίνου .... αλλά μια ισχυρή μέρα που αξίζει να μείνει ως ανάμνηση για τα κοσμοϊστορικά της γεγονότα.

received_801038993593352.jpeg

Η πρώτη παγκόσμια μέρα γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του σοσιαλιστικού κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη σοσιαλιστική διεθνή και το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώνεται η πρώτη φεμινιστική απεργία .Σε μία σχετική συνέντευξη τύπου , φεμινιστικές οργανώσεις, γυναικείες συλλογικότητες, συνδικαλιστικές ενώσεις και τομείς γυναικών κομμάτων ,κάλεσαν τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα ,αγρότισσες , φοιτήτριες, μαθήτριες και όλες τις γυναίκες γενικότερα να σταματήσουν την εργασία και τα μαθήματα , να μην προχωρήσουν σε αγορές και να απέχουν από τις ενδοοικογενειακές υποχρεώσεις για ολόκληρη την ημέρα .Η φεμινιστική απεργία ξεκίνησε τρία χρόνια πριν, το 2016 ως διεθνής απεργία των γυναικών με πρωτοβουλία φεμινιστικών οργανώσεων από χώρες της Ευρώπης ,της Ασίας, της Αφρικής αλλά και της Αμερικής.Ένα αξιοσημείωτο γεγονός σχετικό με τη συγκεκριμένη μέρα είναι πως πέρυσι συμμετείχαν επίσημα 40 χωρίς χαρακτριστικά στην Ισπανία πραγματοποιήθηκε μια ιστορική απεργία όπου συμμετείχαν περισσότερες από 5 εκατομμύρια γυναίκες πρωτοφανές γεγονός για την χώρα αυτή.

Έχετε αναρωτηθεί όμως, ποια ήταν τα πραγματικά γεγονότα της τότε εποχής?

received_262623871315372.jpeg

Σαν σήμερα το 1857 στη Νέα Υόρκη , οι εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία κινητοποιήθηκαν για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς .Η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών, όμως το εργατικό κίνημα ήταν κάτι που ήδη είχε δημιουργηθεί και αναπτυχθεί. Δύο χρόνια αργότερα οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ,οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για τη χειραφέτηση τους. Το 1908 παρέλασαν 15.000 γυναίκες στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας ,καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Υιοθέτησαν το σύνθημα "ψωμί και τριαντάφυλλα "...με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής . Ημέρα της γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά από το σοσιαλιστικό κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής 28 Φεβρουαρίου 1909 , ο εορτασμός της όμως καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της δεύτερης διεθνούς.Το 1910 η διεθνής διάσκεψη γυναικών πρότεινε να καθαιρεθεί η όγδοη Μαρτίου , ως ημέρα τιμής των γυναικείων αγώνων, όταν οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου στην σοβιετική Ρωσία το 1917. Η όγδοη Μαρτίου καθιερώθηκε εκεί ως εθνική αργία! Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος του 1960 αναζωογόνησε το ενδιαφέρον για τη παγκόσμια μέρα της γυναίκας. Αρκετά χρόνια αργότερα το 1977 η 8 Μαρτίου ορίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας.

Άκομα και η Google τα σημερινά post τα αφιέρωσε στη γιορτή της γυναίκας, με το ακόλουθο να κλέβει τις εντυπώσεις....

received_1988709924765167.jpeg

log.png

Είσοδος ή Εγγραφή