Κρητικά καλτσούνια με κρεμμύδι και μυζήθρα

Τα υλικά μας:

Για τη ζύμη:

500γρ αλεύρι για όλες της χρήσης

60ml τσικουδιά

50ml ελαιόλαδο

χυμό από ένα λεμόνι

1 φλιτζάνι χλιαρό νερό

αλάτι και πιπέρι

Για τη γέμιση:

500γρ κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες

60ml ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι

150γρ ξινομυζήθρα

αλάτι και πιπέρι

kaltsoynia.jpg

                           ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε να μαλακώσουν για πέντε λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Τέλος ρίχνουμε την ξινομυζήθρα και ανακατεύουμε ξανά.

Για τη ζύμη ρίχνουμε σε μία λεκάνη όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει εύπλαστη και σφιχτή. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο και κόβουμε με ένα κουπάτ κύκλους 12 εκατοστών. Γεμίζουμε το καθένα με ένα κουτάλι σούπας από τη γέμιση και το κλείνουμε με το πιρούνι καλά γύρω γύρω.

Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και από τις δύο μεριές μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα πάνω σε απορροφητικό χαρτί.

Πηγή: in.gr 

                                                                                    Επιμέλεια κειμένου: Παυλιδάκης Ιωάννης

Ρ