Η ευτυχία των παιδιών μέσα από τους γονείς

Όλοι οι γονείς επιθυμούν τα παιδιά τους να γίνουν δυνατά και εφοδιασμένα με τα απαραίτητα προκειμένου να ευτυχήσουν. Πολλοί κίνδυνοι όμως ελλοχεύουν. Ας δώσουμε κάποιες συμβουλές για να αποφευχθούν λάθη και να βοηθηθούμε όλοι στο να μην πέσουμε σε "παγίδες". 

11-συμπεριφορές-των-γονέων-που-αντιγράφουν-τα-παιδιά.jpg

 • Αφιέρωση χρόνου: Κάντε πράγματα με τα παιδιά σας και θα νιώσουν ότι είναι πολύτιμα. Θα δημιουργήσετε αναμνήσεις που θα τους συντροφεύουν σε όλη τους τη ζωή.

 • Σκεφτείτε πώς μπορεί να αισθάνονται: Δεν εκφράζουν συχνά τα συναισθήματά τους είτε λόγω ντροπής, είτε λόγω αποδοκιμασίας., είτε επειδή πιστεύουν ότι δεν θα τους καταλάβει κανείς. Πρέπει να δούμε τον κόσμο τους με τα δικά τους μάτια, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους και έτσι θα μας ανοίγουν την καρδούλα τους!

 • Ας πειραματιστούν: Ας δοκιμάσουν την κουζίνα και ας καούν λίγο στο μάτι, ας βοηθήσουν στο σφουγγάρισμα του σπιτιού...έτσι θα αυτονομηθούν σε πολύ καλό βαθμό στην ζωή τους. Εμείς πάντα θα είμαστε δίπλα τους να τα βοηθάμε.

  παι-ιά-που-μαγειρεύουν-στην-κουζίνα-63349386.jpg • Αποφύγετε τους υπερβολικούς επαίνους: Έτσι συνήθως η αυτοεκτίμηση του παιδιού υπονομεύεται, γιατί μοιάζει σαν να πιστεύεται πως αυτά τα πολύ μικρά πράγματα είναι για τις «πενιχρές» του δυνάμεις μεγάλα κατορθώματα. Ή σαν ο έπαινος να είναι κάτι που προσφέρεται χωρίς προσπάθεια, οπότε πράγματι έχει πετύχει κάτι πολύ σπουδαίο.Καλό είναι να αποφεύγουμε τις υπερβολικές ζητωκραυγές γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος το παιδί να πιστέψει ότι αν αποτύχει μια επόμενη φορά αυτό θα είναι καταστροφικό. Μπροστά σε κάθε επιτυχία είναι καλό να προσφέρουμε στο παιδί τον χώρο να εκφράσει το δικό του συναίσθημα με την ένταση που εκείνο το βιώνει και να μετέχουμε σε αυτό.

 • Μην κάνετε συγκρίσεις: Πολλές φορές οι γονείς θέλοντας να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους προς μια κατεύθυνση τα συγκρίνουν με άλλα άτομα, κυρίως με παιδιά του συγγενικού και φιλικού τους περιβάλλοντος, που οι ίδιοι πιστεύουν πως είναι επιτυχημένα σε κάτι. Αυτό μπορεί να είναι πολύ επιβλαβές για την ανάπτυξη των παιδιών.Έτσι, υποτιμάται η μοναδικότητα τους, την οποία καλούνται να αναδείξουν και τους δημιουργείτε έντονο άγχος να ανταποκριθούν στην προσδοκία που κάποιος άλλος έβαλε για αυτά.

  μαμα.jpg  Χρησιμοποιήστε την ειλικρίνειά σας και τα παιδιά σας πάντα θα σας εκτιμούν και θα σας σέβονται!


  Επιμέλεια άρθρου: Ευαγγελία Γιδοπούλου