Είσοδος

Μαρτιος 2019: Ο μήνας που η Barbie γίνεται 60 χρονών!

60 χρόνια δημιουργίας κλείνει φέτος η Μπάρμπι , η αγαπημένη ηρωίδα όλων των κοριτσιών . Είναι ίσως η μοναδική κούκλα που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές.

received_552313715245572.jpeg

Κατασκευάστηκε τον Μάρτιο του 1959 από την εταιρεία Mattel και δημιουργός της είναι η αμερικανίδα επιχειρηματίας Ρουθ Χάντλερ.Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ , ποια ήταν η πηγή έμπνευσης? Η Χάντλερ συνειδητοποίησε ότι υπάρχει ένα κενό στην αγορά γι' αυτό πρότεινε στον άντρα της τον ιδρυτή της εταιρείας με Mattel να δημιουργήσουν μια κούκλα ενήλικα καθώς την συγκεκριμένη περίοδο οι περισσότερες κούκλες που κυκλοφορούσαν ήταν αναπαραστάσεις βρεφών και μόνο. Η λέξη Μπάρμπι βγαίνει από το όνομα της κόρης της Μπάρμπαρα και η πρώτη ανδρική κούκλα , ονομάστηκε Κεν εξαιτίας του γιου της, Κέννεθ. Η Μπάρμπι αποτελεί είδος της παγκόσμιας ιστορίας παιχνιδιών πλέον.

Η μοναδική φορά που έχει προκαλέσει αναταραχή ήταν τότε το 2011 ,όταν στο Los Angeles δημοσιεύτηκαν κάποιες συλλεκτικές κούκλες Μπάρμπι οι οποίες έφεραν  σε κάποια μέρη του σώματός τους διάφορα τατουάζ ενώ αρκετές από αυτές είχανε μη φυσιολογικές αποχρώσεις μαλλιών. Ακόμα και τότε όμως υπήρχαν πάρα πολλοί υποστηρικτές λέγοντας πως το συγκεκριμένο στυλ εκφράζει περισσότερο την ποπ κουλτούρα στη σύγχρονη μόδα, αφού οι περισσότεροι ποπ σταρ υιοθετούν τη συγκεκριμένη εμφάνιση. Παρά τον σκληρό ανταγωνισμό στη βιομηχανία του παιχνιδιού κάθε χρόνο πωλούνται 58000000 Μπάρμπι σε περισσότερες από 150 χώρες.Συνολικά περισσότερες από 1000000000 Barbie έχουν πουληθεί από τότε που έκανε το ντεμπούτο της,στην αμερικανική έκθεση παιχνιδιού της Νέας Υόρκης 9 Μαρτίου 1959. 

 • 9 Μαρτίου η πρώτη της εμφάνιση στην έκθεση αμερικανικού παιχνιδιού στη Νέα Υόρκη 
 • 1961 μπαίνει στη ζωή της ο Κεν, ο περιστασιακός σύντροφός της και οι δύο κούκλες πήρα τ' όνομά τους από τα ονόματα των παιδιών της δημιουργού
 •  1965 η Μπάρμπι γίνεται αστροναύτης μέχρι σήμερα έχει αλλάξει σχεδόν 200 επαγγέλματα
 • 1967 κυκλοφορεί η πρώτη Μπάρμπι που έχει τη μορφή μιας διασημότητας του μοντέλου από τη Βρετανία Τουίγκι.
 • 1968 Μάρτη προωθείτε στην αγορά η πρώτη μαύρη  φίλη της πρωτότυπης κούκλας ονόματι Κρίστι 
 • 1980 κυκλοφορεί η πρώτη μαύρη Μπάρμπι
 • 1992 για πρώτη φορά είναι υποψήφια για την αμερικανική προεδρία
 • 2004 η Μπάρμπι παρατάει τογια τα μάτια ενός σέρφερ του Μπλέικ ο οποίος είναι αδερφός μίας από τις φίλες της ωστόσο η σχέση τους δεν διαρκεί πολύ
 • 14 Φεβρουαρίου 2011 ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και ο Κεν επιστρέφει επισήμως τη ζωή της
 • 2014 η Mattel παράγει την Ελλάδα 1 φίλη της Barbie χωρίς μαλλιά καθώς πάσχει από καρκίνο διανέμεται δωρεάν σε παιδιά που επειδή υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία έχουν χάσει τα μαλλιά τους
 • 2016 η Μπάρμπι γίνεται εξώφυλλο του περιοδικού time καθώς κυκλοφόρησε πολλές εκδοχές ψηλή μικροκαμωμένη και με καμπύλες.

Μπορεί να είχε πατήσει τα 60 αλλά ήταν,είναι και θα είναι η αγαπημένη κούκλα όλων των κοριτσιών, για πολλά χρόνια ακόμα!

Επιμέλεια: Καρυδάκη Νικολέτα

log.png

Είσοδος ή Εγγραφή