Είσοδος

Η ιστορία του Χαρταετού και 5 Πειραιώτικα μέρη που σε περιμένουν να τον απογειώσεις!

Μένεις Πειραιά και θες να περάσεις την Καθαρά Δευτέρα στην πόλη σου; Αν όχι, ευκαιρία για μία επίσκεψη .

received_2044908608925234.jpeg

Το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας εκτός από τα θαλασσινά, την λαγάνα και τον χαλβά περιλαμβάνει και το περίφημο πέταγμα του χαρταετού.Αν ζεις στον Πειραιά και θες να ακολουθήσεις για μια ακόμη χρόνια τα έθιμα, σου έχουμε καλά νέα: δεν χρειάζεται να πάρεις τα βουνά και να πας στην Αθήνα ή στα προάστια της Αττικής για να πετάξεις χαρταετό! Παρακάτω σου προτείνουμε πέντε μέρη στον Πειραιά που προσφέρονται για το πέταγμα του χαρταετού, δίχως να χρειαστεί να εγκαταλείψεις την αγαπημένη μας πόλη:

1. Λιπάσματα Δραπετσώνας

Στην περιοχή της Δραπετσώνας – Κερατσινίου βρίσκεται το παλαιό Εργοστάσιο Λιπασμάτων του Πειραιά. Ερημωμένο πλέον, προσφέρει απλόχερα τη μεγάλη έκταση του στους επισκέπτες του. Ο χώρος είναι μεγάλος και χωρίς πολλά εμπόδια. Με λίγο αέρα θα έχεις την άνεση και τις ιδανικές συνθήκες για να πετάξεις τον χαρταετό.

2. Παραλία Διογένη στην Φρεαττύδα

Συνήθως την Καθαρά Δευτέρα, ο Δήμος Πειραιά διοργανώνει εορταστικές εκδηλώσεις για τα κούλουμα στην παραλία του Διογένη στην Φρεαττύδα. Η παραλία είναι ιδανική για να πετάξεις χαρταετό καθώς έχει τον απαιτούμενο αέρα, πολλούς επίδοξους «μαέστρους» του χαρταετού για να μοιραστείτε συμβουλές και εμπειρίες και φυσικά το κατάλληλο κλίμα!

3. Παραλία Βοτσαλάκια

Άλλη μία παραλία του Πειραιά όπου μπορείς να περάσεις την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας για να πετάξεις χαρταετό. Μετά το Πασαλιμάνι και πριν το Μικρολίμανο, πάρε καφέ και κάνε μια στάση. Τα βοτσαλάκια διαθέτουν εύκολη πρόσβαση και parking, μεγάλη έκταση με άμμο, θάλασσα, ενώ η παραλία βρίσκεται κυριολεκτικά δίπλα στο κέντρο του Πειραιά. Φυσικά ο χώρος ενδείκνυται για παιχνίδι με όλη την οικογένεια και πικ-νικ.

4. Βραχάκια Πειραϊκής

Για τους πιο τολμηρούς του αθλήματος, η Πειραϊκή Ακτή είναι αγαπημένος προορισμός για το πέταγμα του χαρταετού. Ήρεμο μέρος, χωρίς πολύ κόσμο και με ανεβασμένο βαθμό δυσκολίας στο «άθλημα» του χαρταετού λόγω των απότομων βράχων.

5. Πλατεία Παπανικολή στη Μαρίνα Ζέας

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο Δήμος Πειραιά διοργανώνει στη Φρεαττύδα πληθώρα εορταστικών εκδηλώσεων. Εδώ όλος ο Πειραιάς γίνεται μια παρέα γιορτάζοντας την έναρξη της Σαρακοστής.

Η ιστορία του χαρταετού

Η ιστορία του χαρταετού έχει βαθιές ρίζες και αποτελούσε κομμάτι της πίστης των λαών της Ανατολής. Οι λαοί αυτοί στόλιζαν τους χαρταετούς με ευχές και επιθυμίες και πετώντας τους ψηλά τις έστελναν όσο πιο κοντά μπορούσαν στους θεούς τους. Τους χρησιμοποιούσαν επίσης σε μαγικές τελετές, θρησκευτικές εκδηλώσεις και σε τελετουργίες για τον εξορκισμό του κακού. Πίστευαν μάλιστα ότι όσο ψηλότερα ανεβεί ο αετός τόσο πιο τυχεροί θα είναι. Στην αρχαία Κίνα ο χαρταετός ξεπερνά τα 2.400 χρόνια ζωής και αρχικά το υλικό κατασκευής του ήταν το ξύλο. Μια από τις πιο εντυπωσιακές γιορτές με χαρταετούς που «χορεύουν» στους αιθέρες πραγματοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στη Βόρεια Ινδία, για την υποδοχή της άνοιξης, με εντυπωσιακές τελετές που έχουν τις ρίζες τους στην ινδουιστική μυθολογία. Αλλά και στην ελληνική αρχαιότητα, ο χαρταετός δεν ήταν άγνωστος. Αναφέρεται ότι ο αρχιμηχανικός Αρχύτας του Τάραντα (4ος αι. π.Χ.) χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον αετό, ενώ υπάρχει και ελληνικό αγγείο της κλασικής εποχής με παράσταση κόρης, η οποία κρατά στα χέρια της μια μικρή λευκή σαΐτα (είδος αετού) με το νήμα της, έτοιμη να την πετάξει. Θα μπορούσαμε φυσικά να εικάσουμε ότι οι χαρταετοί των προγόνων μας ήταν από πανί, σωστά; Πολύ αργότερα ο Μάρκο Πόλο, γυρίζοντας από τα ταξίδια του, έφερε το χαρταετό στην Ευρώπη του Μεσαίωνα, όπου τον περιγράφει και για τις επικίνδυνες επανδρωμένες πτήσεις του. Τα νεότερα χρόνια, πολλές λεπτομέρειες για την παρουσία του χαρταετού στη Γηραιά Ήπειρο έχουμε το 1450 στη Γερμανία και το 1606 στην Ισπανία.

Στη δεύτερη περίπτωση, ένας κληρικός αναφέρει στο ημερολόγιό του ότι χρησιμοποιούσαν τον χαρταετό σαν παιχνίδι χαράς την ημέρα του Πάσχα. Ακολουθούν οι χρόνοι της επιστημονικής χρησιμοποίησης των χαρταετών (ή και υφασματαετών), ώσπου το 1752 στην Αμερική ο Βενιαμίν Φραγκλίνος εκτέλεσε το διάσημο πείραμά του, διαπιστώνοντας με τεχνητό αετό τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας και του κεραυνού, οπότε και κατασκεύασε το αλεξικέραυνο. Το 1880 ο Αυστραλός Hargrave σχεδίασε έναν τεράστιο αετό για μετεωρολογικές παρατηρήσεις. Στη νεότερη Ελλάδα ο «ανανεωμένος» χαρταετός έφθασε από τα λιμάνια της Ανατολής (Σμύρνη-Χίος-Κωνσταντινούπολη), τα λιμάνια της Επτανήσου, της Σύρας, των Πατρών και ακολούθησαν τα αστικά κέντρα, όπου μπορούσε κανείς να αγοράσει σπάγκο και χρωματιστό χαρτί. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ στους περισσότερους γνωστή… Ο χαρταετός στη μακραίωνη ιστορία του χρησιμοποιήθηκε με διάφορους τρόπους, για τη μέτρηση της θερμοκρασίας και της ταχύτητας των ανέμων, για μελέτες της ατμόσφαιρας και του ηλεκτρισμού, αλλά ακόμα και για αεροφωτογραφήσεις.

Αυτό που μένει ωστόσο τελικά είναι το ότι μας παρασύρει όλους μας σε ένα παιχνίδι φαντασίας, συναγωνισμού, χαράς αλλά και συγκίνησης.

log.png

Είσοδος ή Εγγραφή