Παιδί και παραλία! Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζεις

Τα σχολεία έκλεισαν, η θερμοκρασία ανέβηκε και επιτέλους ήρθε ο καιρός για θάλασσα, παραλία και βουτιές!

19554719-1547096568676564-1612290127274715683-n_orig.jpg

Ποιες ώρες επιτρέπεται το μπάνιο στη θάλασσα?

Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στη θάλασσα! Ο ήλιος είναι απαραίτητος, διότι βοηθάει τα παιδιά να αναπτυχθούν σωστά. Όμως πρέπει να προσέχεται γιατί η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο κρύβει κινδύνους.Η ιδανική ώρα είναι το πρωί μέχρι τις 11.00 και το απόγευμα μετά τις 16.00. Μην ξεχνάτε να ντύνετε το παιδί σας ελαφρά, να του δίνετπε να πίνει συχνά νερό. Ακόμη, να του φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου, καπέλο και ένα ελαφρύ μπλουζάκι όταν παίζει στην παραλία και να το αλείφετε, κάθε δύο ώρες, με μια αντηλιακή κρέμα.

52-0.mwr.jpg

 

Παιδί και θάλασσα: τι πρέπει να προσέχουμε!

Έχουμε πλέον καλωσορίσει το καλοκαίρι και οι οικογενειακές επισκέψεις στις παραλίες έχουν πια πυκνώσει. Οι διακοπές δεν φαντάζουν τόσο μακρινές και θα ήταν πολύ καλό να θυμηθούμε όλα όσα αφορούν στην ασφάλεια των παιδιών στη θάλασσα, ώστε να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα και τα μικρά μας αγγελούδια ασφαλή. Επειδή λοιπόν οι απολαύσεις μπορεί να κρύβουν κινδύνους να μερικά πράγματα που πρέπει να προσέχουμε:

Δεν αφήνουμε ποτέ τα παιδιά μόνα τους κι ακόμα κι αν θεωρούμε πως είναι κοντά μας πρέπει να τα βλέπουμε κι όχι μόνο να τα ακούμε.

Το αντιηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται σε γενναίες δόσεις τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και να ανανεώνεται συχνά, ακόμη και αν είναι αδιάβροχο.

Το καπέλο και ένα μπλουζάκι είναι απαραίτητα επίσης κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών στον ήλιο.

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, φροντίζουμε για σωσίβιο, μπρατσάκια ή σανίδα, χωρίς να φεύγουμε ποτέ από κοντά του.

Αν πάτε σε άγνωστη παραλία, καλό θα ήταν να ελέγξετε τα νερά και το βάθος. Μπορεί π.χ. εκείνη την ημέρανα έχει τσούχτρες ή να έχει αρκετά μη εμφανή σκουπιδια. Επίσης, μπορεί ο βυθός να έχει ξέρες ή αχινούς.

Αποφεύγουμε το κολύμπι σε περιοχές με επικίνδυνη κινητικότητα (φουσκωτα, τζετ σκι κ.α.)

Τεράστια προσοχή και αυστηρότητα χρειάζεται και το ζήτημα της τροφής. Πρέπει να έχουν περάσει 3 τουλάχιστον ώρες από το προηγούμενο γεύμα για να κολυμπήσει το παιδί με ασφάλεια.

Ότι ισύει και για τη δική μας υγιεινή, ισχύει διπλά για τα μικρά παιδιά. Δεν καθόμαστε γυμνοί στην άμμο και φροντίζουμε την ευαίσθητη περιοχή.

moro-paralia-7.jpg

Για τους γονείς των μικρών παιδιών μια εξόρμηση στην παραλία δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται μια κάποια προετοιμασία, όπως άλλωστε όλα – ακόμα και μια απλή βόλτα στο πάρκο! 

Τι να θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας λοιπόν:

✔ Αντιηλιακό για ενήλικες και για παιδιά. Είναι κατά τη γνώμη μου το πιο σημαντικό και για αυτό το βάζω πρώτο-πρώτο. Ακόμα και αν μένετε πάνω στην παραλία οπότε δε χρειάζεται να κουβαλήσετε τίποτε για να βουτήξετε, το αντιηλιακό δεν μπορείτε να το αποφύγετε.

✔ Ομπρέλα θαλάσσης εκτός βέβαια και αν πηγαίνετε σε οργανωμένη παραλία. Και για καθίσετε ψάθες ή ακόμα και αναδιπλούμενες καρέκλες ή ξαπλώστρες.

✔ Παιχνίδια παραλίας: Κουβαδάκια, μπάλες, ρακέτες, αλλά και παιχνίδια για τη θάλασσα όπως φουσκωτά!

✔ Καπέλο για εσάς και φυσικά για τα παιδιά. Αν τα παιδιά είναι μικρότερα σε ηλικία, ρίξετε μια ματιά και στα αντιηλιακά καπέλα. Προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη προστασία. ✔ Για τους μικρούς κολυμβητές: Το βοήθημα κολύμβησης που έχετε επιλέξει.

✔ Για μετά τη βουτιά: Πετσέτες και στεγνά μαγιό. Καλή ιδέα είναι να έχετε πάρει μαζί σας και κάποια ξεχωριστή τσάντα για να τοποθετήσετε τα βρεγμένα.

✔ Ισοθερμική τσάντα ή φορητό ψυγείο για δροσερό νερό, σνακ ή φρούτα. Ακόμα κι αν υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές στην παραλία της επιλογής σας, αυτά που θα πάρετε μαζί σας θα αξιοποιηθούν σίγουρα.

✔ Δεν ξεχνάμε φυσικά τα απαραίτητα που παίρνουμε παντού μαζί μας, όπως αλλαξιές, πάνες, μωρομάντηλα, προϊόντα για τσιμπήματα.

✔ Αδιάβροχη θήκη για κινητό: Δεν πηγαίνουμε φυσικά στην παραλία για να κοιτάμε την οθόνη του κινητού μας, αλλά το κινητό δεν μπορούμε να το αφήσουμε σπίτι, οπότε καλό είναι να το έχουμε προστατευμένο από άμμο και νερό.

✔ Και μια και μιλάμε για τεχνολογία, μη ξεχάσετε τη φωτογραφική σας μηχανή! Τα αδιάβροχα μοντέλα θα σας δώσουν τη δυνατότητα να τραβήξετε φωτογραφίες ή και βίντεο κάτω από το νερό. Και να θυμάστε, μη βγάζετε φωτογραφίες μόνο τα παιδιά, να είστε κι εσείς σε κάποιες από αυτές. Όταν θα μεγαλώσουν και θα βλέπουν φωτογραφίες από τα παλιά θα θέλουν να βλέπουν και εσάς!

✔ Τέλος… Καλή διάθεση και χαμόγελο! Πηγαίνουμε στη θάλασσα για να διασκεδάσουμε. Ξέρω καλά πώς είναι να πηγαίνεις για μπάνιο με μικρά παιδιά. Έχεις τόσα να σκεφτείς που αγχώνεσαι πριν καν ξεκινήσεις αλλά είναι και θέμα απόφασης: Αν αποφασίσεις να μην αφήσεις τα μικροπράγματα να σε επηρεάσουν έχεις ήδη κερδίσει το μισό στοίχημα. Καλές βουτιές!

2516ad2f1cf387b5d2a4be4d4e4cc67f.jpg

Επιμέλεια: Καρυδάκη Νικολέτα