Είσοδος

ΜΑΘΕ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ….. ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ..!!!!!!

9515740734258772314.jpg

 

ΜΑΘΕ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ …..

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ..!!!!!!

 

Η ζωγραφική είναι μία ψυχαγωγική παιδική ασχολία στα πλαίσια του παιχνιδιού για το παιδί. Παράλληλα όμως, με το παιχνίδι το παιδί/ άτομο φανερώνει κάτι για την νοημοσύνη του, την ψυχοσύνθεση του αλλά και για την προσωπικότητά του. Γι’ αυτό άλλωστε η ζωγραφιά ή το παιδικό ιχνογράφημα αποτελεί ένα σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο για την ανίχνευση αναπτυξιακών διαταραχών αλλά και περιπτώσεων σωματικής ή ψυχολογικής βίας.

child-abuse-2.jpg

 

   Η ζωγραφιά αναδεικνύει τα συνειδητά ή ασυνείδητα συναισθήματα των παιδιών.! Κανένα όμως, παιδικό σχέδιο- ζωγραφιά δεν θα πρέπει να αξιολογείται επαρκώς μόνο του αλλά θα πρέπει να υπάρχει ταυτόχρονα είτε μετά το σχεδιασμό είτε προηγουμένως ο λόγος όπου το παιδί επενδύει σ’ αυτό το παιδικό σχέδιο( γιατί ζωγράφισε ό ,τι ζωγράφισε ή τι πρόκειται να ζωγραφίσει και γιατί θα ζωγραφίσει ότι μας αφηγήθηκε).

images.png

 

    Ο κυριότερος λόγος που τα παιδιά ζωγραφίζουν σε μικρότερες ηλικίες είναι γιατί θεωρούν την ζωγραφική ως ένα είδος παιχνιδιού. Τα παιδιά ζωγραφίζουν είτε μέσω της μνήμης είτε των καταστάσεων/ πραγμάτων της πραγματικότητας. Έτσι, τα σχέδια από την μνήμη είναι ότι θυμούνται τα παιδιά.. ¨Όμως, υπάρχουν πολλά παιδιά που αδυνατούν να θυμηθούν κάτι κάνοντας ανάκληση στην μνήμη τους και να ζωγραφίσουν στηριζόμενοι αποκλειστικά και μόνο στην φαντασία τους και γι’ αυτό χρειάζονται ένα σχέδιο που ίσως να απαιτεί ολοκλήρωση ή συμπλήρωση. Τα παιδιά σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες χρησιμοποιούν την φαντασία τους σε αντίθεση με τα παιδιά των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων που χρησιμοποιούν λιγότερο την φαντασία τους και περισσότερο την ακριβή απόδοση των αντικειμένων που θέλουν να σχεδιάσουν.

 

Fish-1.jpg

   Ένα παιδικό ιχνογράφημα ενός παιδιού αποτελεί ένα θησαυρό που εάν ψάξουμε λίγο πιο εστιασμένα θα βρούμε πολλά κλειδιά /λέξεις για την ανίχνευση του. Κοιτάζοντας επομένως όχι τόσο φευγαλέα ένα παιδικό ιχνογράφημα πολλές φορές θα έρθουμε αντιμέτωποι με την ψυχολογική κατάσταση που βρίσκεται το παιδί είτε εκείνη την συγκεκριμένη χρονική στιγμή είτε σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο. Για παράδειγμα, η παρορμητικότητα μπορεί να εκφραστεί μέσα στο παιδικό ιχνογράφημα με την απουσία του λαιμού , με ανολοκλήρωτα σχέδια ή με τεράστια σχέδια. Ο θυμός και η επιθετικότητα με κολλημένα μάτια, τεράστια και μυτερά δόντια καθώς και με μεγάλα χέρια. Τέλος, το άγχος και η ανασφάλεια από πλάγιες φιγούρες, κολλημένα χέρια και έντονο σβήσιμο.

shedio2.jpg

   Σύμφωνα με τα παραπάνω θεωρώ ότι το πιο γενικά στοιχεία αξιολόγησης των παιδικών ζωγραφιών ή των παιδικών σχεδίων θα πρέπει να είναι μερικά από τα εξής:

1. To πολύ έντονο και συνεχές σβήσιμο που υποδηλώνει άγχος, ανασφάλεια.

2. Η θέση της ζωγραφιάς γιατί ανάλογα με την θέση που τοποθετείται η ζωγραφιά οδηγούμαστε σε συμπεράσματα για την ψυχολογία και την προσωπικότητα του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα, αν τοποθετείτε η ζωγραφιά στο κέντρο έχουμε ένα ασφαλές και σταθερό άτομο ή ανασφάλεια και ακαμψία στις διαπροσωπικές κυρίως σχέσεις. Αν πάλι τοποθετείται δεξιά έχουμε ελεγχόμενη συμπεριφορά και σχετικά σταθερή. Εάν η ζωγραφιά τοποθετείται πάνω ψηλά στην σελίδα σημαίνει ότι έχουμε υψηλά επίπεδα τάσης επίτευξης ενώ εάν τοποθετείται δεξιά και χαμηλά έχουμε ανεπάρκεια και ανασφάλεια. Τέλος, η πάνω αριστερή γωνία χρησιμοποιείται από παιδιά με νοητική καθυστέρηση και για την πάνω δεξιά γωνία δεν έχει αναφερθεί κάτι για τα παιδιά.

3. Μέγεθος σχεδίου (μεγάλα ασυνήθιστα ή ασυνήθιστα μικρά σχέδια). Την επόμενη φορά που το παιδί μας θελήσει να μας δείξει την ζωγραφιά του ας αφιερώσουμε λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου για να την προσέξουμε …θα καταλάβουμε πολλά για το παιδί μας ,την προσωπικότητά του και την ψυχοσύνθεση του μέσα από την ίδια του την ζωγραφιά.

 

oekaki-2009817_960_720.jpg

 

Την επόμενη φορά που το παιδί μας θελήσει να μας δείξει μία ζωγραφιά του ας την δούμε με περισσότερη προσοχή και όχι φευγαλέα…!!!!Και που ξέρετε..??μπορείτε να ανακαλύψετε κάτι για την νοημοσύνη του, την προσωπικότητα του αλλά και για την συναισθηματική του κατάσταση..!!!!

Επιμέλεια :Σιμάτου Γεωργία

log.png

Είσοδος ή Εγγραφή