Είσοδος

ΝΕΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ, ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΤΟ ΠΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ;

ccccccc.jpg

Όλες οι σχέσεις θέλουν προσπάθεια και κόπο, προκειμένου να διατηρηθούν υγιείς. Είτε είναι φιλικές, είτε επαγγελματικές, είτε προσωπικές. Όταν ένα ζευγάρι αρχίζει να σκέφεται το ενδεχόμενο του χωρισμού, πάει να πει, πως ήδη ,έχουν πάρει την απόφαση μέσα τους. Σε αυτή την περίπτωση, απλά πρέπει να ακολουθήσουν την καρδιά τους και να σκεφτούν λογικά και αντικειμενικά. Όσο σκληρό, όσο δύσκολο και αν είναι μερικές φορές, πρέπει να γίνει το σωστό για χάρη των παιδιών. Όταν είναι οι γονείς ευτυχισμένοι , είναι και τα παιδιά...είτε ζουν μαζί, ειτε χωριστά. Οπότε σε αυτή την περίπτωση, χωρίς καμία τύψη και ενοχή, τα πράγματα παίρνουν τον δρόμο τους. Εξάλλου όλοι οι ψυχολόγοι επισημαίνουν πως οι γονείς δεν θα πρέπει να πιστέψουν ότι με την σύναψη μίας νέας σχέσης τα παιδιά δεν μπορούν να αισθανθούν άνετα, αλλά εξίσου ικανοποιήμενα με τον/τη νέο/νέα σύντροφό τους.

Περνάει ο καιρός και η μαμά, γνωρίζει έναν νέο σύντροφο. Το κυριότερο που πρέπει να κάνει, είναι να αναρωτηθεί: είμαι έτοιμη να προχωρήσω την ζωή μου με έναν νέο άντρα; Αξίζει πραγματικά αυτός ο άνθρωπος ώστε να τον γνωρίσω στα παιδιά μου; Τα παιδιά μου μπορούν να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση; Ο πρώην μου θα το μάθει ή όχι; Αυτά και ακόμα περισσότερα εύλογα ερωτήματα θα τριγυρνάνε στο μυαλό της μητέρας για καιρό...το μόνο που χρειάζεται είναι καθαρό μυαλό και από τις δύο μεριές και της μητέρας και του νέου σύντροφου. Απαραίτητο είναι να είστε όλοι εξίσου έτοιμοι για μία τόσο μεγάλη μετάβαση, τόσο εσείς, όσο και τα παιδιά σας.

Ο χρόνος προσαρμογής , είναι και ο πιο βασικός παράγοντας! Αρχικά ο νέος σύντροφος οφείλει από την αρχή να αναγνωρίσει τις ευθύνες του, και να είναι 1000% για αυτή την απόφαση. Όταν βρίσκονται παιδιά στην οικογένεια της νέας του συντρόφου, οφείλει να τα αγαπήσει και να στηρίξει, σαν είναι δικά του παιδιά. Καλό θα ήταν η ανακοίνωση να γίνει, σε ένα αγαπημένο μέρος του παιδιού, είτε αυτό είναι το δωματιό του, είτε μια καφετέρια, είτε ένα πάρκο. Γενικά πρέπει να επιλεχθεί ένας χώρος όπου το παιδί νιώθει άνετα μέσα σε αυτόν, ώστε οι συνθήκες και το κλίμα να είναι ευχάριστο. Η πρώτη αντίδραση συχνά δεν παίζει βασικό ρόλο και συχνά δεν είναι και θετική. Μην απογοητεύεστε! Το κάθε παιδί λειτουργεί διαφορετικά, σημασία έχει να αισθάνεται άνετα μέσα στην οικογένειά του, εάν αυτό δεν γίνει εφικτό από την αρχή, θα γίνει στην πορεία, αρκεί ο νέος σύντροφος να προσπαθήσει.

slide_15786_220323_free.jpg

Το πρώτο διάστημα συχνά υπάρχει μια άρνηση γιατί θεωρητικά το παιδί νιώθει πως ήρθε κάποιος νέος "μπαμπάς". Δεν πρέπει να αισθανθεί έτσι....ο μπαμπάς είναι ένας και μοναδικός. Ποτέ  μην μπείτε στην διαδικασία να αναφέρετε κάτι τέτοιο, καθώς επίσης και να μην κοπεί η επικοινωνία μαζί του. Οι σχέσεις που υπήρχαν πριν τον νέο σύντροφο, πρέπει αν διατρηθούν και μετά. Εαν ο γονέας του εξηγήσει πως δεν τίθεται θέμα σύγκρισης , τότε το ίδιο το παιδί δεν θα μπει σε αυτή την διαδικασία από μόνο του, αρκεί να έχει ξεκαθαριστεί από την αρχή.Επιβάλλεται η ανοχή και η υπομονή μεχρί ενός ορίου φυσικά.

 

Η ηλικία των παιδιών είναι πολύ σοβαρή παράμετρος για την προσέγγιση τους και τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσουν οι γονείς τους στην αντιμετώπιση προβλημάτων . Ηλικιακά λοιπόν....

  • Μέχρι 5 ετών, όπου το παιδί καν δεν αντιλαμβάνεται την έννοια "δεσμός" , τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Ο νέος σύντροφος εμφανίζεται σαν φίλος της οικογένειας,τον γνωρίζει,τον συνηθίζει και στην συνέχεια αποκαλύπτει τον ρόλο του. Τα μικρά παιδάκια έχουν απλές ανάγκες και εύκολα αγαπούν κάποιον που τους φέρετε καλά.
  • Από 6 έως 12, δέχονται πιο δύσκολα και αυτό διότι, διαθέτουν μία ακλόνητη ηθική σε ότι αφορά το σωστό και το λάθος, το θεμιτό και το αθέμιτο. Οι κηδεμόνες οφείλουν να είναι ανοιχτοί με τα παιδιά τους,να εξηγήσουν την κατάσταση και να συνεχίσουν να ασχολούνται το ίδιο μαζί τους, χωρίς να χάσουν καθόλου την αγάπη,τη στοργή και τον χρόνο καθενός ξεχωριστά.
  • Από 13 και άνω, πρέπει να δημιουργηθεί μια φιλική σχέση ανάμεσα στον έφηβο και το νέο σύντροφο. Εδώ δημιουργείτε ένα χάσμα και αυτό διότι, από την μία εχουν τις δικές τους ανησυχίες, τους έρωτες, τις ανησυχίες τους από την άλλη όμως είναι ικανότεροι να καταοήσουν ορισμένες καταστάσεις και να τις κρίνουν με επιείκεια. ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Αν οι έφηβοι είναι καχύποπτοι μπορεί και να πάρουν τα πράγματα στραβά. Δεν χρείαζετε "καλοπιάσιμο" αλλά ποιοτικός χρόνος μαζί τους.

Να θυμάστε ευτυχισμένοι γονείς=ευτυχισμένα παιδιά.

Επιμέλεια: Καρυδάκη Νικολέτα

 

 

 

 

 

 

Όταν από την αρχή τεθούν οι σωστές βάσεις στην οικογένεια, οι τυχόν συγκρούσεις θα μπορέσουν σταδιακά να υποχωρήσουν .

log.png

Είσοδος ή Εγγραφή