Σύνδρομο Williams: Το αντίθετο το αυτισμού

Τι είναι το σύνδρομο Williams;

Το σύνδρομο Williams είναι μια γενετική αναπτυξιακή διαταραχή όχι και τόσο διαδεδομένη ( 1 προς 25.000 ανθρώπους). Προκαλείται από τη διαγραφή 25 γονιδίων από το χρωμόσωμα 7. Συνδέεται με τη νοητική υστέρηση αφού το 75% των ατόμων με το σύνδρομο αυτό παρουσιάζουν νοητική υστέρηση ήπιας συνήθως μορφής ενώ παράλληλα εμφανίζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προσώπου όπως μύτη κλείνουσα προς τα άνω, μάτια σε απόσταση μεταξύ τους, πλατιά στοματική κοιλότητα, σαρκώδη χείλη, μικρό πιγούνι, περίεργα και σε απόσταση μεταξύ τους δόντια.

Προβλήματα και ιδιαιτερότητες

Επιπρόσθετα τα άτομα με το συγκεκριμένο σύνδρομο αντιμετωπίζουν μια σειρά άλλων προβλημάτων όπως καθυστέρηση στην ανάπτυξη, προβλήματα με τον συγχρονισμό και την ισορροπία, ευαισθησία σε υψηλής έντασης ήχους διότι το σύνδρομο συνοδεύεται από πολύ ευαίσθητη ακοή, προβλήματα με την καρδιά ή τα αιμοφόρα αγγεία, αυξημένη αρτηριακή πίεση, χαλαρότητα αρθρώσεων, διάσπαση προσοχής και μαθησιακές δυσκολίες.

Πέρα όμως από τα διάφορα προβλήματα που αναφέραμε, υπάρχει και μια σειρά θετικών στοιχείων. Πρόκειται για άτομα ιδιαίτερα κοινωνικά, φιλικά, επικοινωνιακά, με ανεπτυγμένες τις κοινωνικές δεξιότητες ενώ τους αρέσει πολύ να γνωρίζουν καινούρια άτομα. Επιπλέον είναι παρορμητικά, επιζητούν την προσοχή των ανθρώπων γύρω τους και αλλληλεπιδρούν μαζί τους ανοίγοντας νέα θέματα συζήτησης με ευκολία και κάνοντας ερωτήσεις προσωπικού και κοινωνικού περιεχομένου. Έχουν εμπειρία στη βλεμματική επαφή και στα μη λεκτικά μηνύματα όπως οι χειρονομίες, οι εκφράσεις προσώπου και δίνουν με αυτό τον τρόπο ανατροφοδότηση στον συνομιλητή τους.

Γνωστικό προφίλ

Το γνωστικό τους προφίλ είναι ιδιαίτερο. Διατηρούν σε ικανοποιητικό επίπεδο τη γλωσσική ικανότητα., διαθέτουν πλούσιο λεξιλόγιο, καθαρό και καλά αρθρωμένο λόγο κατανοητό προς τους άλλους ενώ παρουσιάζουν δυσκολίες στις πραγματολογικές δεξιότητες και κάνουν ορισμένα συντακτικά λάθη. Προβλήματα εντοπίζονται και στην ταχύτητα ομιλίας και στην ποιότητα της φωνής. Παράλληλα ενώ είναι ιδιαίτερα εκφραστικά άτομα δεν μπορούν να αποδώσουν τον επικοινωνιακό λόγο στο κατάλληλο πλαίσιο. Η υπερβολική λογόρροια είναι τυπικό χαρακτηριστικό κι έχει τη μορφή ορισμένες φορές επαναλαμβανόμενων λέξεων δίχως νόημα. Ο ακροατής κατανοεί πάντα τα λεγόμενα τους ωστόσο δυσκολεύονται ναι διατηρήσουν το θέμα μιας συζήτησης και να την περατώσουν. Δεν είναι λίγες οι φορές που χρησιμοποιούν στομφώδεις εκφράσεις ή αναπαράγουν ήχους μιας ιστορίας. Εντούτοις ο λόγος τους έχει συνοχή και οι πληροφορίες τοποθετούνται στη σωστή σειρά.

Το αντίθετο του αυτισμού

Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι το σύνδρομο αυτό είναι το αντίθετο του αυτισμού διότι τα άτομα αυτά είναι υπερβολικά κοινωνικά, ενεργητικά, εξωστρεφή, αγαπούν να κάνουν νέες γνωριμίες και να εκφράζονται με οποιονδήποτε τρόπο έχοντας ευχάριστη και φιλική διάθεση. Αδυναμία τους είναι η μουσική, το τραγούδι, ο χορός, το παιχνίδι και η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον τους κερδίζοντας την προσοχή όλων με τη συμπεριφορά τους. Επιδεικνύουν μεγάλη ευαισθησία για τον συνάνθρωπο και τους αρέσει να βοηθούν με εθελοντικές εργασίες για το καλό της κοινότητας και των συνανθρώπων τους. Είναι σε θέση να ζήσουν μια ολοκληρωμένη ζωή όταν έχουν την κατάλληλη αντιμετώπιση και τα κατάλληλα προγράμματα παρέμβασης.

Επιμέλεια άρθρου: Πρίνη Μαρία