ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΙΧΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΜΕΣΩ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Το παιδικό ιχνογράφημα αποτελεί ένα διαγνωστικό κριτήριο, το οποίο σε συνδυασμό με άλλα εργαλεία αξιολόγησης μας δίνει την δυνατότητα να αναγνωρίσουμε, σημαντικές πληροφορίες για την αναπτυξιακή και συναισθηματική πορεία του κάθε παιδιού όσο και την νοηματική του κατάσταση.

IMG.jpg

            Σε άπειρες περιπτώσεις διαμέσου της ζωγραφιάς ενός μικρού παιδιού γίνεται γρήγορα αντιληπτή η ψυχοσύνθεση του καθώς μας ξεδιπλώνει πληροφορίες για το οικογενειακό του περιβάλλον, τα συναισθήματα  του μέσα σε αυτό και τη προσπάθεια του πολλές φορές μέσω της μη λεκτικής επικοινωνίας να μιλήσει για τα βιώματά του και την ανάπτυξή του. Πολλές φορές λόγω αυτών των διαγνωστικών εργαλείων έχει γίνει γρήγορά αντιληπτή η από τον παιδαγωγό η πιθανή κακοποίηση του παιδιού. Η βιαιότητα που μπορεί να δέχεται πολλές φορές από τους ίδιους του τους γονείς ή έναν από τους δύο του δημιουργεί άγχος, φόβο, καταθλιπτική διάθεση, επιθετικότητα, ανασφάλεια και πολλές ακόμη πιέσεις στη ψυχοσύνθεση του.

            Κοιτώντας λοιπόν μια παιδική ζωγραφιά τα χρώματα δεν μιλούν αλλά έχουν πολλά μας πουν.Το μαύρο επανειλημμένα χρώμα δείχνει ότι ίσως να υπάρχει σοβαρός παράγοντας κίνδυνου για το παιδί όπως επίσης αν σε μια ζωγραφιά έχει σε κάποιο πρόσωπο της οικογενείας μικρότερα ή και καθόλου χέρια δείχνει την επιθυμία του να τιμωρήσει το πρόσωπο αυτό και να το απομακρύνει περισσότερο. Αυτό μας δείχνει φόβο – ανασφάλεια πιθανόν εξαιτίας κάποιας κακοποιητικής στάσης απέναντι στο παιδί. Αυτός είναι ο τρόπος του να μας το πει και μας το δείξει χωρίς να μιλήσει, εμείς πρέπει να μπορούμε να το ’’ακούσουμε’’.

            Σε συνεργασία με τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς να παρέμβουμε προστατεύοντας το παιδί από κακοποιητικές συμπεριφορές ακόμα αν χρειαστεί να γίνει απομάκρυνση από το οικογενειακό του περιβάλλον.

            Πιστεύω πως πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και δράση έτσι ώστε ο καθένας μας να μπορεί να αντιληφθεί και να ακούσει το κάθε παιδί χωρίς να χρειαστεί να μας μιλήσει.

 

Της Μαργαρίτας Μάνθιου.