Η Πρωτοχρονια σε όλο τον κοσμο !

Πρωτο 3.jpg

Στην Ελλάδα την ημερα που γιορταζει ο Αγιος Βασίλης,ειναι μερα αργίας και χαράς. Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο γιορτάζουν τον ερχομό της καινούριας χρονιάς με σαμπάνια ,χορό και φιλώντας τους αγαπημένους τους όταν το ρολόι σημάνει μεσάνυχτα.  Σε πολλές χώρες του κόσμου, οι κάτοικοι υποδέχονται με διαφορετικό τρόπο τον ερχομό του καινούριου έτους και οι παραδόσεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Ολες, βέβαια, έχουν ως κοινό παρονομαστή την ελπίδα για καλύτερη τύχη την χρονιά που έρχεται. 

Ελλάδα

Η κρεμμύδα είναι ένα φυτό το οποίο οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν σύμβολο της αναγέννησης και της υγείας. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας συνηθίζεται να τοποθετείται μία κρεμμύδα έξω από το σπίτι την παραμονή του νέου έτους. Ανήμερα Πρωτοχρονιάς, ο πατέρας ή η μητέρα της οικογενείας χτυπάει με την κρεμμύδα τα κεφάλια των μελών της οικογένειας για να τα ξυπνήσει ώστε να πάνε στη Θεία Λειτουργία του Αγίου Βασιλείου. Έπειτα την κρεμάνε σε κάποιο μέρος του σπιτιού για να έχουν καλή τύχη όλο το χρόνο.  Το ρόδι εδώ και χιλιάδες χρόνια θεωρείται από διάφορους πολιτισμούς ως το σύμβολο της γονιμότητας, της αφθονίας αλλά και της καλοτυχίας. Οι αρχαίοι Έλληνες πριν μπουν στην καινούρια τους κατοικία συνήθιζαν να σπάνε στο κατώφλι του σπιτιού ένα ρόδι. Το σπάσιμο όμως του ροδιού γίνεται κατά βάση την Πρωτοχρονιά. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας συνηθίζουν να σπάνε το ρόδι αμέσως μόλις μπει το νέο έτος. Αφού γίνει η καθιερωμένη ανταλλαγή ευχών ο νοικοκύρης του σπιτιού η κάποιο μέλος της οικογένειας που θεωρείται τυχερό σπάει το ρόδι και μετά μπαίνουν όλοι στο σπίτι με το δεξί πόδι.

Ισπανία 

Οι Ισπανοί τρώνε ένα σταφύλι για καθένα από τους δώδεκα κτύπους της αντίστροφης μέτρησης για τα μεσάνυχτα και κάνουν μια ευχή. Η παράδοση χρονολογείται από το 1895 όταν κάποιοι έμποροι σταφυλιών συνειδητοποίησαν ότι είχαν πλεόνασμα τρύγου και ξεκίνησαν την παράδοση για να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες. 

Βέλγιο 

Στο Βέλγιο τα παιδιά ακολουθούν το έθιμο που τα θέλει να γράφουν γράμματα στους γονείς ή στους νονούς τους περιγράφοντας την σχάση τους με τους γονείς τους και τι περιμένουν από αυτούς για την καινούρια χρονιά. Διακοσμούν το γράμμα με ωραία αυτοκόλλητα που αναπαριστούν αγγέλους και χρωματιστά τριαντάφυλλα και τα διαβάζουν μπροστά στους γονείς του με την έλευση του καινούριου χρόνου.

  Δανία 

Οι Δανοί για να γιορτάσουν τον ερχομό του νέου έτους τρώνε στο τέλος του δείπνου ένα τεράστιο κέικ σε μορφή κώνου που είναι στολισμένο με πυροτεχνήματα και σημαίες. Το πιο περίεργο έθιμο τους είναι να σπάνε πιάτα στο κατώφλι του σπιτιού τους για να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν πολλούς φίλους την χρονιά που έρχεται.

  Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία οι ναοί των Βουδιστών χτυπάνε την καμπάνα τους 108 φορές για να καλωσορίσουν την θεότητα που προστατεύει το νέο έτος. Οι Ιάπωνες πολίτες καθαρίζουν τα σπίτια τους και στέλνουν ευχαριστήριες κάρτες με ευχές σε όλους τους φίλους και συγγενείς. 

Εσθονία

Οι Εσθονοί έχουν σίγουρα ένα από τους πιο περίεργους τρόπους για να γιορτάσουν τον ερχομό του νέου έτους καθώς πιστεύουν ότι θα πρέπει να τρώνε επτά, εννέα ή δώδεκα γεύματα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Με κάθε γεύμα που καταναλώνουν, πιστεύουν ότι αποκτούν την αντοχή και την δύναμη πολλών αντρών για το νέο έτος. Ωστόσο δεν τρώνε όλο το φαγητό και αφήνουν ένα μέρος του φαγητού στο πιάτο για τα πνεύματα των προγόνων που πιστεύουν ότι επισκέπτονται το σπίτι σε αυτές τις γιορτινές ημέρες.

  Φιλανδία

Στην Φιλανδία καίνε ένα κομμάτι κασσίτερο σε ένα μικρό τηγάνι της κουζίνας και μετά το ρίχνουν σε ένα κουβά γεμάτο με κρύο νερό. Η άμορφη μάζα του κασσίτερου συλλέγεται και εξετάζεται υπό το φως των κεριών για να προβλεφθεί η τύχη του καθενός για την καινούρια χρονιά. 

Ιρλανδία 

Οι γυναίκες που είναι μόνες τους στην Ιρλανδία βάζουν κάτω από το προσκέφαλο τους κλαδάκια γκι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, με την ελπίδα ότι θα τους φέρει καλύτερη τύχη και ένα πιστό σύντροφο. Επίσης συμφωνά με την ιρλανδική δεισιδαιμονία πρέπει να προσέξουν ποίος τους κάνει ποδαρικό. Αν είναι ένας ψηλός μελαχρινός άντρας το νέο έτος θα είναι καλότυχο ενώ αν είναι μια κοκκινομάλλα γυναίκα, η καινούρια χρονιά θα είναι γεμάτη προβλήματα. 

Αργεντινή

Οι Αργεντίνοι πιστεύουν ότι αν φάνε φασόλια την παραμονή η επαγγελματική τους καριέρα θα φτάσει στα ύψη την καινούρια χρονιά. Επίσης σε κάποιες περιοχές συνηθίζουν να κάνουν βόλτα στην γειτονιά με μια βαλίτσα στο χέρι, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα ταξιδέψουν περισσότερο αυτή την χρονιά. 

Ισημερινός 

Στον Ισημερινό οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές έξω από τα σπίτια τους και καίνε ομοιώματα ανθρώπων που συμβολίζουν τις κακοτυχίες της προηγούμενης χρονιάς. Με τον ερχομό του καινούριου έτους η οικογένεια βγαίνει στο κατώφλι του σπιτιού και ανάβει την φωτιά πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η καινούρια χρονιά θα είναι η καλύτερη για κάθε μέλος της οικογένειας. 

Ο εθελοντικος συλλογος Λα Φαμιλια Παιδι σας δίνει 2019 ευχες για το νεο ετος με υγεια και πρόοδο !!!