Το άγνωστο ηφαίστειο χωρίς κρατήρα στην Αττική

Η πρωτεύουσα μπορεί να είναι πυκνοκατοικημένη και μεγάλη σαν πόλη αλλά έχει και τις κρυφές της γωνίες και τα μυστικά της. Σπηλιές, φαράγγια ακόμα και ηφαίστεια. Ναι καλά είδατε, ηφαίστεια.

Ένα από αυτά βρίσκεται στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων στα σύνορα της Αττικής με την Κορινθία. Είναι ένα ηφαίστειο χωρίς ενεργό κρατήρα που ακόμη και σήμερα διατηρεί έντονη μετα-ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ο λόγος για το Σουσάκι.

Το Σουσάκι βρίσκεται σε υψόμετρο 180 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Σήμερα περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια μετά την τελευταία του έκρηξη διατηρεί εντονότατη δραστηριότητα. Από αυτό εκλύονται στην ατμόσφαιρα πολλά δεκάδες χιλιάδες κυβικά διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και υδροθείου ενώ η θερμοκρασία στην πλαγιά του φτάνει ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου.

 

Στην περιοχή του ηφαιστείου υπάρχουν δύο φαράγγια τα οποία περιβάλλονται από πλαγιές με πολύ εντυπωσιακά ηφαιστειακά πετρώματα ενώ σε αυτά τρέχουν νερά που τροφοδοτούνται από πηγές διάσπαρτες κατά μήκος τους. 

Το ηφαίστειο αυτό είναι εύκολα προσβάσιμο και αν και δεν είναι πολύ διάσημο, προσελκύει αρκετούς κατοίκους της πρωτεύουσας και όχι μόνο κάθε χρόνο.

Πηγή: newsit.gr

      Επιμέλεια Κειμένου: Παυλιδάκης Ιωάννης