Η πρώτη φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου!!!

Έχουν περάσει 138 χρόνια από τότε που Τόμας Έντισον φωταγώγησε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Νέα Υόρκη.  Ο Αμερικανός εφευρέτης έχει στην κατοχή του πολλές ευρεσιτεχνίες όπως το μικρόφωνο, το φωνόγραφο, τον ηλεκτρικό λαμπτήρα και εκατοντάδες άλλες.

Πολλές από τις εφευρέσεις του τελειοποιήθηκαν από μεταγενέστερους τεχνικούς. Δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τροφοδότησε με ηλεκτρικό ρεύμα την Νέα Υόρκη.

Το έθιμο της φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου ξεκίνησε από τη Γερμανία όπου συνήθιζαν να στολίζουν χριστουγεννιάτικα δέντρα με κεριά, μέσα σε κηροπήγια για να είναι φωτισμένο το δέντρο. Αυτό συνέβαινε κυρίως το βράδυ των Χριστουγέννων.

Με την πάροδο των χρόνων η τεχνολογία αναπτύχθηκε, τα κεριά στα χριστουγεννιάτικα δέντρα αντικαταστάθηκαν… και  τα πρώτα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια άναψαν, στις 22 Δεκεμβρίου 1882 στην Νέα Υόρκη.

Φυσικά ο Τόμας Έντισον ήταν εκεί, άλλωστε ήταν ο άνθρωπος που η ανακάλυψή του για την εκπομπή ηλεκτρονίων από πυρακτωμένα μέταλλα, -φαινόμενο Edison-, απετέλεσε προϋπόθεση για την κατασκευή της ηλεκτρονικής λυχνίας και την απαρχή της ηλεκτρονικής τεχνολογίας.

άρθρο: Δέσποινα Σιδέρη 

φωτογραφία από REUTERS/CARLO ALLEGRI