ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Δραματικές οι προβλέψεις για την εξέλιξη των καταστροφικών πυρκαγιών ... Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσε ότι 3.000 στρατιώτες σήμερα, βρέθηκαν στη μάχη με τις φλόγες για αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα.

koala.jpg

Η υπουργός Άμυνας Linda Reynolds είπε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στην ιστορία της Αυστραλίας, η οποία σήμερα ήταν αντιμέτωπη με το χειρότερο σενάριο καταστροφής. Προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης εκδόθηκε σε περιοχές της ανατολικής Βικτόριας, η οποία ανέφερε σε κατοίκους που δεν είχαν προλάβει να φύγουν, πως ήταν πλέον πολύ αργά για να το κάνουν.  Οι κάτοικοι έλαβαν οδηγίες να προσπαθήσουν να βρουν καταφύγιο σε κλειστό χώρο ή σε ένα μεγάλο ξέφωτο ή κοντά σε νερό.

AP.jpg

Οι αρχές στη νοτιοανατολική Αυστραλία είναι τώρα αντιμέτωπες με ένα σαββατοκύριακο με υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους, συνθήκες που θα επιδεινώσουν τις πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα. Οι φόβοι εντείνονται καθώς όλα δείχνουν πως η μάχη θα είναι δύσκολη και κρίσιμη. Στη Βικτόρια, τρεις πυρκαγιές συναντήθηκαν εν μία νυκτί και δημιούργησαν ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο που φτάνει τα 6.000 εκτάρια (23 τετραγωνικά μίλια). Oι τρεις πυρκαγιές δημιούργησαν μια ενιαία πυρκαγιά, μεγαλύτερη σε έκταση από το Μανχάταν και οι πυροσβέστες είναι έτοιμο να ριχτούν στη μάχη σε μια ημέρα που προβλέπεται να είναι η πιο καταστροφική μέχρι στιγμής.

australia.jpg

Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο. Εκτός από τους θανάτους που προκάλεσαν, έχουν μέχρι στιγμής καταστρέψει περισσότερα από 1.300 σπίτια, καθώς και εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων. Χαρακτηριστικό είναι πως έχει καταστραφεί επιφάνεια που αντιστοιχεί σε έκταση διπλάσια από αυτή του Βελγίου. Οι μετεωρολόγοι λένε ότι ένα κλιματικό σύστημα στον Ινδικό Ωκεανό, είναι η κύρια αιτία πίσω από την υπερβολική ζέστη στην Αυστραλία. Ωστόσο, πολλά μέρη της Αυστραλίας βρίσκονται σε συνθήκες ξηρασίας εδώ και χρόνια, γεγονός που διευκόλυνε τη διάδοση και την ανάπτυξη των πυρκαγιών.

Ο πρωθυπουργός έχει επικριθεί για το χειρισμό του από τις πυρκαγιές. Έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι είναι απών, κάνοντας διακοπές στη Χαβάη και υπονομεύοντας τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής. Είκοσι ένας άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι στη Βικτόρια, αριθμός πάντως μειωμένος σε σχέση με τους 28 που είχαν αναφερθεί την Παρασκευή. Περισσότερες από 130 πυρκαγιές μαίνονται στη Νέα Νότια Ουαλία, πολλές εκτός ελέγχου. Οι αρχές εξέδωσαν έκτακτα δελτία για 11 άλλες, ενώ δεκάδες ακόμη μαίνονται.

superJumbo.jpg

Την ίδια στιγμή, ανυπολόγιστες είναι κι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του πρωτόγνωρου αυτού φαινομένου.Σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ζώα έχουν βρει τραγικό θάνατο στις πυρκαγιές της Αυστραλίας ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ολόκληρα είδη έχουν εξαφανιστεί. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ εκτιμούν ότι 480 εκατομμύρια θηλαστικά, πουλιά και ερπετά έχουν χαθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τον αριθμό να ανεβαίνει διαρκώς.Εικόνες και βίντεο δείχνουνπανικόβλητα καγκουρό που προσπαθούν απεγνωσμένα να διαφύγουν από πανύψηλα τείχη φλόγας που τα περικυκλώνουν. Τα κοάλα, σήμα κατατεθέν της Αυστραλίας, αντικατοπτρίζουν το μέγεθος της φυσικής καταστροφής που υφίσταται η χώρα. Σύμφωνα με τον Independent, υπολογίζεται ότι το 1/3 των κοάλα της Νότιας Ουαλίας έχουν αφανιστεί, ενώ το 30% του φυσικού περιβάλλοντος όπου κατοικούσαν έχει καταστραφεί. Ένα άλλο παράδειγμα των τρομερών περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι το φαινόμενο που παρατηρείται στο γειτονικό έθνος, τη Νέα Ζηλανδία, όπου το χιόνι άλλαξε χρώμα στους παγετώνες. Το Reuters δημοσίευσε εικόνες «καραμελοποιημένου χιονιού», που προκλήθηκε από τη σκόνη που σηκώνουν οι αυστραλιανές πυρκαγιές. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε κοντά στον παγετώνα του Franz Josef στο Εθνικό Πάρκο Westland Tai Poutini στη Νέα Ζηλανδία.

zilandia.jpg

 

Επιμέλεια : Καρυδάκη Νικολέτα