Μια διαφορετική προσέγγιση του 2020...το πριν και το τώρα...

 Μια χρονιά περίεργη και παράξενη οδεύει προς το τέλος της. Κάθε χρόνο οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε μια ανασκόπηση προσωπική. Το 2020 θα μείνει στην ιστορία ως ένα έτος όπου ανατράπηκαν τα πάντα, όσον αφορά την αντιμετώπιση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι επιπτώσεις όσον συνέβησαν θα είναι μακροπρόθεσμες, και η επιστροφή στην κανονικότητα λόγω της πανδημίας του covid 19…φαντάζει μακρινή.

Αποχαιρετώντας το 2020 ας ρίξουμε μια ματιά με τη βοήθεια 13 φωτογράφων του ‘’The Everyday Projects’’ μιας παγκόσμιας συνεργασίας με στόχο την αμφισβήτηση των κατεστημένων ιδεών, οι οποίοι επιστρέφουν στα μέρη που έχουν ήδη φωτογραφίσει. Συγκρίνοντας τις εικόνες του χθες και του σήμερα - ένα χθες όχι και τόσο μακρινό -  του παρελθόντος και του παρόντος, θυμόμαστε έναν τρόπο ζωής που δεν υπάρχει πια και ερχόμαστε αντιμέτωποι με το μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας με τη μορφή ενός σκοτεινού ερωτηματικού.

Yoriyas Yassine Alaoui | Καζαμπλάνκα, Μαρόκο

Τρεις άνδρες σε ένα παγκάκι στην Καζαμπλάνκα, σε δύο διαφορετικούς χρόνους. Πάνω: 15 Ιουνίου 2016. Κάτω: 1η Αυγούστου 2020. 


Danielle Villasana | Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Οσοι πουλούσαν γυαλιά στην Αγορά Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, τώρα πουλάνε μάσκες. Οι αγορές και τα παζάρια της πόλης, που πάντα έσφυζαν από ζωή, τώρα μοιάζουν άδεια. Πάνω: 31 Ιουλίου 2019. Κάτω: 29 Ιουλίου 2020. 


Brian Otieno | Ναϊρόμπι, Κένυα

Οι όχθες του ποταμού στην Κιμπέρα, μία περιοχή του Ναϊρόμπι όπου συνήθιζαν να παίζουν τα παιδιά, ήταν πάντα γεμάτη ζωή. Οι περιοίκοι έσκαβαν το χώμα και το χρησιμοποιούσαν ως υλικό για το χτίσιμο των σπιτιών τους. Πάνω: 9 Νοεμβρίου 2017. Κάτω: 29 Ιουλίου 2020. 

 


Sheila Pree Bright | Ατλάντα, ΗΠΑ

Το Ομοσπονδιακό μνημείο στην πλατεία Decatur Square της Ατλάντα, το οποίο ήταν γνωστό στους κατοίκους της πόλης ως ”μνημείο ενός χαμένου σκοπού”, απομακρύνθηκε τον Ιούνιο του 2020, μετά από διαμαρτυρίες ετών. Την θέση του πήρε προσωρινά ένα ολόγραμμα του Τζόρτζ Φλόιντ, που δολοφονήθηκε από την Αστυνομία στη Μινεάπολη, τον Μάιο του 2020. Πάνω: 9 Σεπτεμβρίου 2017. Κάτω: 29 Ιουλίου 2020. 

 


André Coelho | Ρίο Ντε Τζανέιρο, Βραζιλία

Χιλιάδες άνθρωποι καταλαμβάνουν την παραλία Ιπανίμα του Ρίο Ντε Τζανέϊρο. Η πρόσβαση στην παραλία απαγορεύτηκε τον Μάρτιο του 2020, λόγω της πανδημίας. Η απαγόρευση ισχύει μέχρι τώρα, με λίγες εξαιρέσεις. Πάνω: 26 Οκτωβρίου 2008. Κάτω: 23 Ιουλίου 2020. 


Lavinia Parlamenti | Ρώμη, Ιταλία

Σύμφωνα με το Ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού, περισσότεροι από 55 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαντο 2019 τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρώμης, μεταξύ των οποίων και το Ρωμαϊκό Φόρουμ της φωτογραφίας. Σήμερα, μπορεί να το επισκεφτεί κανείς μόνο με ραντεβού. Πάνω: 29 Μαΐου 2015. Κάτω: 31 Ιουλίου 2020.  


Jodi Hilton | Σόφια, Βουλγαρία

“Θα πεθάνουμε της πείνας πριν μας σκοτώσει ο κορονοϊός” λέει ο Γιούλιαν Μετόντιεφ, αρχηγός μίας κοινότητας Ρομά. Ο Φακουλτέτα, ο μεγαλύτερος καταυλισμός Ρομά στην Σόφια, μπήκε σε καραντίνα τον Απρίλιο του 2020, μετά από δεκάδες κρούσματα κορονοϊού. Τον Ιούλιο, πολλά σπίτια ισοπεδώθηκαν από μπουλντόζες και δεκάδες οικογένειες έμειναν άστεγες. Πάνω: 20 Απριλίου 2018. Κάτω: 29 Ιουλίου 2020. 


Fethi Sahraoui | Μασκάρα, Αλγερία

Στην πλατεία Εμίρ Αμπντελκαντέρ της Μασκάρα, όπου οι διαδηλωτές φώναζαν κατά της κυβέρνησης του πρώην προέδρου της Αλγερίας, Αμπεντελαζίζ Μπουτεφίκα, εργάτες απολυμαίνουν το έδαφος. Πάνω: 8 Μαρτίου 2019. Κάτω: 24 Ιουλίου 2020.  


Yolanda Escobar Jiménez | Κίτο, Εκουαδόρ

 Το Ελ Τίνγκο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πάρκα νερού στο Κίτο. Κάθε σαββατοκύριακο και τις αργίες, εκατοντάδες τουρίστες καταλαμβάνουν τις πισίνες του. Το πάρκο έκλεισε στα μέσα Μαρτίου και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα ανοίξει. Πάνω: 2 Μαΐου 2015. Κάτω: 31 Ιουλίου 2020. 

 


Xiaojie Ouyang| Γουχάν, Κίνα

Πωλητές κρέατος και φρέσκων λαχανικών σε μία αγορά της Γουχάν στην Κίνα. Τις καλές εποχές, περισσότεροι από 100.000 μετανάστες δούλευαν και ζούσαν στην περιοχή. Το 65% αποφάσισε να μην επιστρέψει μετά την έκρηξη της πανδημίας. Οι πωλήσεις της αγοράς υπέστησαν σημαντική πτώση. Πάνω: 22 Μαρτίου 2019. Κάτω: 31 Ιουλίου 2020. 

 


Nilofar Niekpor | Καμπούλ, Αφγανιστάν

Μία σχολική τάξη σε προάστιο της Καμπούλ. Στο Αφγανιστάν τα σχολεία έκλεισαν για σχεδόν πέντε μήνες λόγω της πανδημίας, με τρομερές οικονομικές επιπτώσεις στους δασκάλους. Οι δε μαθητές έμειναν πολύ πίσω. Δεν υπάρχει τηλε-εκπαίδευση στο Αφγανιστάν. Πάνω: 12 Ιουνίου 2016. Κάτω: 29 Ιουλίου 2020. 

 


Nana Kofi Acquah | Ακρα και Κέιπ Κόστ, Γκάνα

Στην Γκάνα, οι αρχηγοί κάθε φυλής περιστοιχίζονται παραδοσιακά από έναν σωματοφύλακα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είναι υπεύθυνος για την προστασία τους από τον ήλιο. Εδω, ο αρχηγός της φυλής Γκα επισκέπτεται ένα Φεστιβάλ Τέχνης στην Ακρα, το 2015. Κάτω, ο αρχηγός της φυλής Φάντε παρίσταται σε γάμο στο Κέιπ Κόστ, το 2020. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο σωματοφύλακάς του, φοράνε μάσκες. Πάνω: 23 Αυγούστου 2015. Κάτω: 8 Αυγούστου 2020. 


Ritesh Uttamchandani | Μουμπάι, Ινδία

Ανθρωποι περπατούν στους βράχους δίπλα στο Τζαμί Haji Ali Dargah στη Μουμπάι. Το τζαμί χτίστηκε το 1431 και υπό κανονικές συνθήκες δέχεται περισσότερους από 100.000 επισκέπτες κάθε μήνα. Λόγω εργασιών στο οδικό δίκτυο κοντά στην ακτή, οι βράχοι έχουν υποχωρήσει και βυθίζονται όλο και περισσότερο. Πάνω: 9 Φεβρουαρίου 1027. Κάτω: 29 Ιουλίου 2020.

 

Επιμέλεια κειμένου: Δέσποινα Σιδέρη

πηγή: HUFFPOST