Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου: Μια όαση δίπλα στη Θεσσαλονίκη

Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου: Μια όαση που απέχει λίγα μόλις λεπτά από τη Θεσσαλονίκη!

Με εκατοντάδες ροζ πινελιές βάφεται κάθε χρόνο η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου που βρίσκεται μόλις 10 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη. Παρόλο που είναι στις παρυφές μεγαλουπόλεως και κοντά σε βιομηχανική περιοχή, ανήκει στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού και από το 1971 θεωρείται Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας. Ο υδροβιότοπος που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους στην Ελλάδα, φιλοξενεί ένα μεγάλο αριθμό πουλιών, μεταξύ των οποίων είναι και πολλά είδη που απειλούνται με εξαφάνιση. Εντύπωση προκαλούν τα φλαμίνγκο. Το όνομά τους σημαίνει «αυτός που έχει το χρώμα της φλόγας», ενώ στα ελληνικά αποκαλούνται και «φοινικόπτερα», δηλαδή «αυτός που έχει φτερά στο κόκκινο χρώμα του αίματος»....

Η λιμνοθάλασσα προσφέρει εντυπωσιακές εικόνες, με τα πουλιά να τρέφονται στα νερά της και στο βάθος το αστικό τοπίο και οι γερανοί του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Πέρα από τα φλαμίνγκο, πάνω από τη λιμνοθάλασσα πετούν μαυροκέφαλοι γλάροι, ερωδιοί, θαλασσαετοί και αργυροπελεκάνοι. Πολλοί επιλέγουν τη λιμνοθάλασσα για να κάνουν οικοτουρισμό και να παρατηρήσουν από κοντά τα όμορφα πουλιά που τρέφονται στα νερά της, ενώ στο βάθος διακρίνονται το αστικό τοπίο και οι γερανοί του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

H δημιουργία της λιμνοθάλασσας

Η περίπτωση της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου είναι μοναδική στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για έναν «νέο» υγρότοπο που δημιουργήθηκε σταδιακά από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, ως αποτέλεσμα της καθίζησης του εδάφους που προκλήθηκε από την υπεράντληση νερών από τους υπόγειους υδροφορείς σε συνδυασμό με τη χαλαρή σύσταση του εδάφους. Πριν την εκτροπή του ποταμού Αξιού, το 1934, η περιοχή καλύπτονταν από εκτεταμένα έλη. Την περίοδο 1955 – 1980 η Εταιρεία Ύδρευσης Θεσσαλονίκης έκανε πολλές γεωτρήσεις στην περιοχή του Γαλλικού ποταμού για την υδροδότηση της πόλης της Θεσσαλονίκης, ενώ το ίδιο διάστημα έγιναν πολλές ακόμη γεωτρήσεις από ιδιώτες. Ως αποτέλεσμα, ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής έπεσε κατά 36 μέτρα από το 1976. Εξαιτίας και της χαλαρής σύστασής του, το αργιλώδες έδαφος υποχώρησε σε διάφορα σημεία της λιμνοθάλασσας σε βάθος έως και 3-4 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας! Στη «λεκάνη» που σχηματίστηκε δημιουργήθηκε η σημερινή λιμνοθάλασσα από το θαλασσινό νερό που διεισδύει υπογείως, αλλά και από τα όμβρια ύδατα του οικισμού του Καλοχωρίου. Στη δημιουργία της λιμνοθάλασσας συνέβαλε και η κατασκευή του παράκτιου αναχώματος, το 1976, για την προστασία του οικισμού του Καλοχωρίου από ενδεχόμενες πλημμύρες. Σήμερα η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου καλύπτει μία έκταση 2.260 στρεμμάτων. Ο πυθμένας της λιμνοθάλασσας βρίσκεται 0,5 – 1 μέτρο κάτω από τη θάλασσα. Το φαινόμενο της καθίζησης είναι ορατό και στην εκβολή του Γαλλικού ποταμού, όπου μπορεί κανείς να δει τους τηλεφωνικούς στύλους μέσα στη λιμνοθάλασσα, εκεί που άλλοτε ήταν βοσκότοπος.

Λίγα λόγια για τα φλαμίνγκο

Όλα τα είδη των φλαμίνγκο είναι τόσο ανθεκτικά που μπορούν να επιβιώσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες και σε υδροβιότοπους που άλλα είδη δεν θα τα κατάφερναν. Μπορούν να ζήσουν σε καυστικές λίμνες, ακόμη και σε λιμνοθάλασσες με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Τα φλαμίνγκο ζουν σε μεγάλες αποικίες. Έτσι, μπορούν να αναπαραχθούν πιο εύκολα και το ένα προστατεύει το άλλο από επιθέσεις ζώων, όπως τσακάλια και ύαινες. Ο λόγος που αντέχουν σε τόσο σκληρές συνθήκες είναι το ανθεκτικό τους δέρμα, αλλά και το ύψος των ποδιών τους. Σε περίπτωση που η θερμοκρασία του νερού είναι πολύ υψηλή, τα ψηλά τους πόδια τα προστατεύουν από πιθανά εγκαύματα. Μπορούν να πιουν ζεστό νερό χωρίς να έχουν πρόβλημα. Αν το νερό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ενεργοποιούνται ειδικοί αδένες στο σώμα τους, που φιλτράρουν το νερό και αποβάλλουν το αλάτι από τη ρινική κοιλότητα. ...

Πηγές: axiosdelta.gr

            valueforlife.gr