Κωστής Χατζηδάκης: Ξεκινά το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδασώσεων στην Ελλάδα

Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Ελλάδος, Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε ένα σχέδιο αναδάσωσης για τη χώρα μας που αν υλοποιηθεί θα είναι κάτι το πρωτοποριακό και θα φέρει σε όλη την επικράτεια περισσότερα από 30.000.000 δέντρα.

anadasosi.jpg

«Με ένα 10ετές πρόγραμμα αναδάσωσης 500.000 στρεμμάτων, με 30.000.000 δέντρα, τα οποία θα παραχθούν στην Ελλάδα, πιστεύω ότι οι πολίτες θα αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια», ανέφερε ο υπουργός, καθώς, όπως είπε, «το δάσος είναι η πηγή ζωής όλων μας και πρέπει να το προστατεύσουμε με πράξεις».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Χατζηδάκης, το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδάσωσης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα και μέσω του οποίου επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έλλειμμα στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία:

Αναβαθμίζει τον θεσμό των αναδασώσεων ως εργαλείο οικολογικής αναβάθμισης δασικών εκτάσεων και δασών (οι δασικές υπηρεσίες σταμάτησαν τις αναδασώσεις από το 1990).
Επιχειρεί, αμβλύνοντας τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, να διαφυλάξει τη βιοποικιλότητα αλλά και να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής στον αστικό και περιαστικό χώρο.
Συνδέει μέτρα, δράσεις και έργα δασώσεων/αναδασώσεων, που έχουν στο παρελθόν εκπονηθεί -και συχνά στερούνται παρακολούθησης- σε ένα ενιαίο πλαίσιο βιώσιμης διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας.

anadasosi1.jpg


Όπως έκανε γνωστό το ΥΠΕΝ, το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων υλοποιείται σε 5 φάσεις:

Στο πρώτο στάδιο, έχει εκπονηθεί ήδη από το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ η μελέτη εντοπισμού και ιεράρχησης των περιοχών που θα αναδασωθούν σε εθνικό επίπεδο, με βάση επιστημονικά κριτήρια. Προτεραιότητα δίνεται στις περιοχές που δεν επαρκεί η φυσική αναδάσωση. Επίσης, προτεραιότητα θα δοθεί στα περιαστικά δάση (πυρκαγιά στο Μάτι και στην Κινέτα κ.λπ.).

Το δεύτερο στάδιο αφορά τη δημιουργία ομάδας εργασίας για τον συντονισμό και την παρακολούθηση του έργου εντός του 2020. Σκοπός της ομάδας θα είναι η κινητοποίηση στην κατάλληλη ώρα εθελοντών (π.χ., Μη κυβερνητικές Οργανώσεις, μαθητές κ.λπ.), καθώς και η ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το τρίτο στάδιο αφορά στην οργάνωση, στον σχεδιασμό και στην προετοιμασία του έργου των αναδασώσεων, με την εκπόνηση των ειδικών μελετών δάσωσης των επιλεγμένων περιοχών.

Το τέταρτο στάδιο αφορά στην υλοποίηση των αναδασώσεων και θα εξελιχθεί μέχρι το 2026. Η έναρξη της προσπάθειας θα ξεκινήσει με τη φυτευτική περίοδο του 2021.

Το πέμπτο στάδιο ολοκληρώνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό μέχρι το 2030 και περιλαμβάνει την εγκαθίδρυση μηχανισμού προστασίας, διατήρησης και παρακολούθησης των εγκαταστημένων αναδασώσεων.

anadasosi2.jpg

Σημειώνεται παράλληλα από το ΥΠΕΝ ότι ήδη χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα για την προστασία των δασών, προϋπολογισμού περίπου 100.000.000 ευρώ (οι σχετικές ενέργειες συμβασιοποιούνται άμεσα). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε μηδενική απορρόφηση και μηδενική συμβασιοποίηση μέχρι τον 2019.

Ειδική πρόνοια θα υπάρχει για τους ορεινούς όγκους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Ήδη έχουν ανακοινωθεί δράσεις για τον Υμηττό, που θα συνδυαστούν με το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού. Αντίστοιχες δράσεις εξαγγέλθηκαν πρόσφατα για την Πεντέλη, ενώ σχεδιάζονται αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την Πάρνηθα και το Ποικίλο Όρος στη Δυτική Αθήνα.

Για το δάσος του Σέιχ Σου το υπουργείο χρηματοδοτεί δράσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παρουσίας του φλοιοφάγου εντόμου που έχει καταστρέψει σημαντικό τμήμα του δάσους.

Σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΝ, μαζί με τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της νέας περιόδου ο συνολικός προϋπολογισμός για το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων θα φτάσει περίπου τα 700.000.000 ευρώ μέχρι το 2030.

Σημειώνεται, τέλος, ότι για το πρόγραμμα αυτό εργάστηκαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, η Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου, ενώ τον συντονισμό όλης της προσπάθειας έχει η συντονίστρια του υπουργείου για τη δασική πολιτική, Μαρία Κοζυράκη.

Πηγή: iefimerida.gr

     Επιμέλεια Κειμένου: Παυλιδάκης Ιωάννης